Skip to main content

Αίτημα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις πληγείσες δασικές περιοχές

Η ΠΕΔ-ΚΜ ζητά ακόμη την διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που επέτρεψαν την εμφάνιση και εξάπλωση του εντόμου-φονιά.

Να κηρυχθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες από το φλοιοφάγο έντομο δασικές περιοχές ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ για την αντιμετώπιση του φαινομένου δήμαρχοι, νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης έθεσαν ως νούμερο ένα προτεραιότητα την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και να ξεπεραστούν τα όποια δημοσιονομικά εμπόδια.

Η ΠΕΔ-ΚΜ ζητά ακόμη την διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που επέτρεψαν την εμφάνιση και εξάπλωση του εντόμου-φονιά, που έχει προσβάλει δασικές εκτάσεις εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

«Το φαινόμενο έχει μια διαχρονία και προϊστορία, επομένως υπάρχουν ευθύνες των αρμοδίων υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Tρίτον, η ΠΕΔ-ΚΜ ζητά την εμπλοκή των δήμων στις περιοχές, όπου παρατηρείται η εμφάνιση του εντόμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις δασικές υπηρεσίες και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ζητά την χρηματοδότηση των υπηρεσιών του δασαρχείου και των δήμων, για να γίνουν μελέτες για την αναζωογόνηση των περιοχών που εμφανίστηκε το έντομο, αλλά και την αύξηση των μέσων και του προσωπικού που παρεμβαίνουν στις πληγείσες περιοχές.

Τέλος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σχεδιαστεί από κοινού ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και αυτή του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης για εισιτήριο στο Σέιχ Σου (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).