Skip to main content

Β.Ελλάδα: Παιδί έχασε έναν μήνα από το σχολείο γιατί ο πατέρας δεν το επέστρεφε στη μητέρα

Ένα δεκάχρονο παιδί επέστρεψε στη μητέρα του μετά από δυόμισι μήνες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πατέρας του θα παρέμενε υπό κράτηση

Εκτός σχολείου έμεινε για σχεδόν έναν μήνα -και μάλιστα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που είναι κομβική για την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον– ένα δεκάχρονο παιδί σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Ο λόγος που απουσίαζε δεν ήταν περί ασθένειας ή άλλου κωλύματος, αλλά επειδή βρισκόταν με τον πατέρα του, ο οποίος ωστόσο αρνείτο να επιστρέψει το παιδί στη μητέρα του, η οποία με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου μετά το διαζύγιο είχε την επιμέλειά του.

Η μητέρα, που στερήθηκε το παιδί της για δυόμισι μήνες, προχώρησε σε μηνύσεις, οι οποίες απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα και το παιδί επέστρεψε σε αυτήν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πατέρας θα παρέμεινε υπό κράτηση.

Το ιστορικό

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ο πατέρας είχε δικαίωμα να περάσει χρόνο με το παιδί του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του από τις 16 μέχρι τις 30 Ιουλίου και από τις 16 μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Έτσι, πήρε το παιδί στις 19 Ιουλίου, όμως δεν το επέστρεψε την ημερομηνία που όφειλε ενώ μάλιστα δεν άφηνε τη μητέρα να το δει, παρά μόνο να επικοινωνεί μαζί του όταν ο ίδιος το επέτρεπε. Η μητέρα προχώρησε σε μήνυση και ο πατέρας καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ωστόσο και πάλι δεν επέστρεψε το παιδί.

Ακολούθησε δεύτερη και τρίτη μήνυση, τόσο για την αρπαγή του ανηλίκου αλλά και το γεγονός ότι το παιδί δεν φοιτούσε στο σχολείο.

Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή, αλλά έκτιση ποινής τριών μηνών, η οποία ανεστάλη με την έφεση υπό τον όρο το παιδί να γυρίσει στη μητέρα του.

Συγγενείς του πατέρα συνόδευσαν το ανήλικο πίσω σε αυτήν δυόμιση μήνες μετά για να αφεθεί ελεύθερος ο πατέρας.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο πατέρας δικάστηκε ξανά με την αυτόφωρη διαδικασία –για την τρίτη μήνυση που είχε υποβληθεί– και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή και έκτιση ποινής τριών μηνών, αποφασίζοντας η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.