Skip to main content

Πέδρο Ενρίκε: Ο ΠΑΟΚ άλλαξε την καριέρα και τη ζωή μου

Ο 29χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ αποκάλυψε τις σκέψεις του για τον «Δικέφαλο» όσο βρισκόταν στην Αστάνα και πράγματα που δεν τα γνωρίζει το ευρύ κοινό.

Για όλους και για όλα μίλησε παραχωρώντας συνέντευξη στο «INPAOK», ο Πέδρο Ενρίκε.

Ο 29χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ του ΠΑΟΚ αποκάλυψε μεταξύ άλλων τις σκέψεις του για τους Θεσσαλονικείς όσο βρισκόταν στην Αστάνα, τα συναισθήματα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος, αλλά και πράγματα για τον ίδιο που δεν τα γνωρίζει το ευρύ κοινό.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο άσος των «ασπρόμαυρων»:

O δανεισμός στην Αστάνα και ο... μεγάλος φόβος

Όταν ήσουν δανεικός στην Αστάνα σκεφτόσουν τον ΠΑΟΚ;

«Ναι η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν τα όσα γίνονται στον ΠΑΟΚ. Μιλούσα με τους παίκτες, διάβαζα τα νέας της ομάδας, ενώ μιλούσα φυσικά και με τους Βραζιλιάνους της ομάδας».

Με τον δανεισμό σου στην Αστάνα, φοβήθηκες ότι μάλλον δεν θα ξαναπαίξεις στον ΠΑΟΚ;

«Όταν πήγα στην Αστάνα, μίλησα με τους εκπροσώπους μου, το προσωπικό και τους είπα ότι μάλλον δεν θα καταφέρω να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ, αφού δεν είχα δουλέψει πολύ με τον κ. Λουτσέσκου. Τελικά επέστρεψα και για αυτό είμαι ευγνώμων στον Γιώργο Σαββίδη, τον προπονητή αλλά και το επιτελείο του, που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία και θέλω να δώσω τα πάντα για την ομάδα».

Το τηλέφωνο σου χτυπά και σου λένε Πέντρο σε θέλουμε πίσω. Πώς αντιδράς; Σε ποιον το είπες πρώτα;

«Ήμουν απίστευτα χαρούμενος όταν με κάλεσε ο Γιώργος Σαββίδη για να μου πει ότι γυρίζω. Για την ακρίβεια ήμουν στην παραλία με την οικογένεια μου και μόλις έμαθα τα νέα έκανα σα… μικρό παιδί από τη χαρά μου. Τον είχα καλέσει εγώ πριν μερικούς μήνες καθώς έπρεπε να ξέρω αν ο ΠΑΟΚ με θέλει πίσω ή θα έπρεπε να δω τις επιλογές μου για το μέλλον. Πιθανότατα θα γύριζα στη Βραζιλία αν ο ΠΑΟΚ δεν με έφερνε πίσω. Ήξερα ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος στο ρόστερ, γιατί υπάρχουν καλοί παίκτες στη θέση που αγωνίζομαι.

Ωστόσο, ο Γιώργος μου είπε να περιμένω. Τελικά περίμενα και να που είμαι και πάλι εδώ. Όλοι ξέρουν πως πρώτη μου επιλογή πάντα ήταν ο ΠΑΟΚ».

Το κεφάλαιο ΠΑΟΚ

Τελικά επέστρεψες στον ΠΑΟΚ και η ομάδα είναι κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πώς το περιμένεις αυτό;

«Σχετικά με το πρωτάθλημα είμαστε κοντά, αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι μέχρι την τελευταία στιγμή, στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, μέχρι να αγγίξεις το τρόπαιο. Όλοι θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και στην συνέχεια το κύπελλο. Έχουμε θέσει ως στόχο το νταμπλ και δουλεύουμε καθημερινά για αυτό»
Τι είναι ο ΠΑΟΚ για σένα;

«Όταν ήρθα στην ομάδα η καριέρα μου πήρε άλλη τροπή. Κέρδισα το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ έναν τίτλο που ήρθε μετά από αρκετά χρόνια και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Νομίζω ότι σε δέκα είκοσι χρόνια θα τα θυμάμαι όλα αυτά που έζησα εδώ και θα χαμογελάω. Η σχέση μου με τον κόσμο και αυτή την ομάδα είναι διαφορετική από όσα έχω ζήσει έως τώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στην καρδιά μου και δεν θα βγει ποτέ από αυτή».

Σκοράρεις κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τρελαίνεσαι στον πανηγυρισμό! Τι συνέβη και είχες αυτή την έκρηξη συναισθημάτων;

«Περίμενα πολύ καιρό για αυτό το γκολ! Ο προπονητής μου, μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ σε αυτό το παιχνίδι. Για να πω την αλήθεια μέσα μου πίστευα ότι θα σκοράρω. Βέβαια χρειάστηκα και τη βοήθεια της τύχης. Μόλις είδα την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα ένιωσα μέσα μου μια… έκρηξη! Ένιωσα μια απίστευτη ενέργεια να με κυριεύει! Πάντως, δεν πανηγύρισα μόνο εγώ έτσι. Μετά το τέλος του αγώνα είχα πολλά μηνύματα από φίλους του ΠΑΟΚ, που έλεγαν πως… τρελάθηκαν όπως και εγώ στο γκολ!»

Με ποιον είσαι πιο κοντά από τους παίκτες;

«Έχω πολλούς φίλους στην ομάδα, βασικά όλοι τα έχουμε καλά μεταξύ μας. Είμαστε ένα δεμένο γκρουπ. Φυσικά, με τον Λέο Μάτος είμαστε λίγο πιο κοντά από ότι με τους υπόλοιπους. Όταν πρωτοήρθα με βοήθησε στα πάντα. Και με τον Ζαμπά κάνω παρέα, και με τον Μαουρίσιο και με τον Βαρέλα, αλλά ο Μάτος είναι ο κολλητός μου!»

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Λέο Ζαμπά έχουν δημιουργήσει «θόρυβο» γύρω από το όνομα του. Ποια η άποψη σου για αυτόν;

«Αρχικά, μιλάμε για ένα εξαιρετικό παιδί, με καλό χαρακτήρα, που είναι από καλή οικογένεια. Είμαι εντυπωσιασμένος, γιατί σε αυτή την ηλικία είναι εύκολο να χάσεις την συγκέντρωση σου, αλλά ο Λέο έχει εστιάσει στην καριέρα του. Ποδοσφαιρικά, έχει εξαιρετική τεχνική, είναι ταχύς και σκοράρει. Θεωρώ ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Είμαι χαρούμενος τόσο για αυτόν όσο και για τον ΠΑΟΚ που μπόρεσε να φέρει ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή. Είναι δύσκολο να εισάγεις έναν 20χρονο στο σύνολο και να αποδώσει έτσι στην πρώτη του σεζόν με την ομάδα».

Τα πορτογαλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσένα:

«Ναι, στα αποδυτήρια κυριαρχούν τα πορτογαλικά και τα ισπανικά, ενώ κάποια μέλη του τεχνικού τιμ μιλούν και ιταλικά, άρα είναι πιο εύκολο για εμάς τους Λατίνους. Βέβαια από τότε που ήρθα στον Ελλάδα έμαθα και αγγλικά, άρα η επικοινωνία δεν αποτελεί πρόβλημα».

Αν κάποιος σου έλεγε στην αρχή της σεζόν πως ο ΠΑΟΚ έχει πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς ήττα τι θα έλεγες;

«Θα έλεγα πως αυτό είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή. Νομίζω πως η τελευταία ομάδα που το έκανε αυτό είναι η Άρσεναλ. Ωστόσο έχουμε καλούς παίκτες. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες όταν εμείς κάνουμε αλλαγή, αυτός που μπαίνει είναι ισάξιος με αυτόν που βγαίνει. Αρκετές φορές φέτος οι ποδοσφαιριστές που μπήκαν ως αλλαγή έχουν σκοράρει γκολ και έχουν βοηθήσει στο να κερδίσουμε βαθμούς. Νομίζω το γεγονός πως θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και δεν θα είχαμε κάνει καμία ήττα δεν το περίμενε κανείς μας. Άσε που στην προετοιμασία ήμαστε τόσο κουρασμένοι που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε (γέλια)».

Έχεις κατακτήσει τίτλους στην Ελβετία, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Καζακστάν. Γιατί ήταν τόσο ιδιαίτερο το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ;

«Όταν ήρθα εδώ ο κόσμο του ΠΑΟΚ διψούσε για ένα τρόπαιο, μιλούσαν συνέχεια για αυτό. Ήταν λογικό αφού η ομάδα είχε μείνει χωρίς τίτλο δεκατέσσερα  χρόνια. Έτσι σήμαινε πολλά για εμένα. Επιπλέον, μπορεί να είχα κερδίσει ένα κύπελλο στην Ελβετία, αλλά είχα χάσει τον τελικό, λόγω καρτών. Στον Βόλο ήταν ο πρώτος τελικός στην επαγγελματική μου καριέρα, ένα δύσκολο και σκληρό ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις στιγμές ήταν από τις καλύτερες της καριέρας μου. Το γκολ μου, οι πανηγυρισμοί στο γήπεδο και στον Λευκό Πύργο, ήταν όλα μοναδικά».

Έχοντας ζήσει τους πανηγυρισμούς μετά από ένα κύπελλο, περιμένεις πως και πως το πρωτάθλημα;

«Θυμάμαι τους πανηγυρισμούς μετά το κύπελλο του 2017, όλα ήταν μοναδικά. Ωστόσο, προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αυτή την στιγμή το τι θα γίνει μετά. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και να πάρουμε αρχικά το πρωτάθλημα. Μετά θα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τους πανηγυρισμούς, που περιμένουμε τόσο εμείς, όσο και ο κόσμος μας».

Έπαιξες στους ομίλους του Champions League με την Καραμπάγκ. Αποτελεί όνειρο να αγωνιστείς και με τον ΠΑΟΚ;

«Φυσικά. Είναι φανταστικό να συμμετέχεις σε μια τέτοια διοργάνωση, ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα μου, όπως και για την Καραμπάγκ και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, θα είναι πολύ διαφορετικό να παίξω στους ομίλους και με τον ΠΑΟΚ, που τον νιώθω ομάδα μου. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ άξιζε να παίζει και στο φετινό Champions League. Ήμουν στην Αστάνα και ξύπνησα τρεις το πρωί για να παρακολουθήσω την ρεβάνς με την Μπενφίκα. Κάναμε το 1-0 αλλά μετά έγινε ότι έγινε και αποκλειστήκαμε , συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι αν παιζόταν δέκα φορές το παιχνίδι, δεν θα χάναμε καμία με αυτόν τον τρόπο».

Περιέγραψε τον Ραζβάν Λουτσέσκου με μερικές λέξεις:

«Ο κόουτς είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και με πολύ χιούμορ, βέβαια όταν πρέπει γίνεται και σκληρός μέσα στο γήπεδο. Φυσικά είναι και… ερωτευμένος με την τακτική. Είμαι διαφορετικός παίκτης από τη μέρα που ήρθα σε σχέση με την τακτική προσήλωση. Είναι φανταστικός άνθρωπος και μας βοηθάει όλους πάρα πολύ».

Πολύς λόγος γίνεται για το σκουφί του. Τι λες είναι όντως τυχερό;

«Ναι νομίζω πως είναι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ακόμα και στο τελευταίο εκτός έδρας ματς το φόρεσε και μετά κάναμε την ανατροπή. Σκέφτομαι στον τελευταίο αγώνα να παραγγείλω σκούφους για όλη την ομάδα και να πανηγυρίσουμε φορώντας τους. Θα έχει μεν ζέστη, αλλά νομίζω ότι θα έχει αρκετή πλάκα».

Γνωρίζοντας τον Πέδρο Ενρίκε

Τον Πέντρο Ενρίκε μπορείς να τον περιγράψεις;

«Είναι δύσκολο να μιλήσω για εμένα. Προτιμώ να μιλούν οι άλλοι. Ωστόσο θα έλεγα πως είμαι ένα άτομο με καλή καρδιά. Άλλωστε όλοι πρέπει να είμαστε θετικοί και χαρούμενοι άνθρωποι και να προσπαθούμε αυτό να το μεταδίδουμε σε όλους».

Οι οπαδοί σε φωνάζουν… τρελό. Μήπως είσαι λίγο;

«Ναι είμαι λίγο τρελός, αλλά πρέπει να το προσέχω αυτό. Όταν χάνεις την ισορροπία σε αυτό το θέμα μπορεί να αλλάξουν όλα σε μια στιγμή. Έχω οικογένεια και κόρη, πρέπει να μαι προσεκτικός με αυτό το θέμα».

Προτιμάς τον Μέσι η τον Ρονάλντο;

«Τον Ρονάλντο, αλλά για μένα και οι δύο είναι ισάξιοι, απλά προτιμώ τον Ρονάλντο. Ωστόσο, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία για εμένα είναι ο Ροναλντίνιο».
Έχεις αγαπημένο φαγητό;

«Μου αρέσει πολύ να κάνω μπάρμπεκιου με βραζιλιάνικο κρέας, ενώ τρελαίνομαι για την παραδοσιακή ελληνική σαλάτα!»

Κάτι μικρό που άλλαξε την καριέρα σου;

«Υπάρχει κάτι που άλλαξε όλη την καριέρα μου, αλλά μικρό δεν το λες. Αυτό είναι η μετεγγραφή μου στον ΠΑΟΚ».

Αν γύριζες το χρόνο πίσω θα άλλαζε κάτι στην καριέρα σου;

«Ναι αν είχα αυτή τη δυνατότητα να γυρίσω πίσω στο χρόνο θα άλλαζα κάτι. Χωρίς να θέλω να θίξω τους ανθρώπους της Αστάνα και τον κόσμο και παρά τον σεβασμό που έχω σε όλους τους, νομίζω πως αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω το χρονολόγιο δεν θα πήγαινα στην Αστάνα. Θα έμενα εδώ για να παλέψω και να διεκδικήσω όποιες πιθανότητες είχα».

Τα τελευταία χρόνια έχεις ζήσει σε Μπακού, Αστάνα και Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσεις;

«Το Μπακού είναι απίστευτη πόλη, μου άρεσε η ζωή εκεί. Αλλά στην Θεσσαλονίκη είναι όλα διαφορετικά, θυμίζει πιο πολύ την πατρίδα μου από άποψη κλίματος και ανθρώπων.

Βέβαια για εμένα δεν είναι εύκολο την δεδομένη στιγμή, αφού η οικογένεια μου είναι στην Βραζιλία. Η κόρη μου άρχισε σχολείο και πρέπει να βρίσκεται εκεί. Μετά το καλοκαίρι ίσως το οργανώσουμε αλλιώς, εφόσον μείνω στην ομάδα. Εγώ θέλω να μείνω αλλά είμαι συγκεντρωμένος στο τώρα. Αν καταφέρω στην συνέχεια να φέρω και την οικογένεια μου εδώ θα είμαι ακόμα πιο ευτυχισμένος».

Αγαπημένο παιχνίδι στο Playstation: FIFA ή Pro Evolution:

«Τα προηγούμενα χρόνια έπαιζα Pro Evolution αρκετά. Τώρα το FIFA έχει τα πρωτεία, άρα προτιμώ αυτό».