Skip to main content

Πέφτει η αυλαία για την τρίτη αξιολόγηση

Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να ανακοινώσουν το βράδυ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση έδωσαν την Παρασκευή οι τεχνοκράτες του ΕWG, κρίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ τα λιγοστά που έχουν απομείνει ακόμη θεωρούν βέβαιο πως θα κλείσουν τις επόμενες μέρες.

 Οι υπουργοί οικονομικών θα καθορίσουν σήμερα και το ύψος της δόσης, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα κυμανθεί στα 6,7 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση που θα είναι και το βασικό τμήμα της δόσης θα δοθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση της από εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Τα χρήματα της δόσης θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι τον Ιούνιο, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη σύσταση αποθεματικού ασφαλείας ενόψει της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Συζητήσεις περί χρέους από Φεβρουάριο

Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης, που θα διευθύνει ο νέος πρόεδρος του Εurogroup, Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, εστιάζεται στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, η οποία θα έχει δύο προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την έναρξη της προετοιμασίας της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος και η δεύτερη τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικά με το χρέος οι πληροφορίες στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για έναρξη ανεπίσημων συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο από τον επόμενο μήνα, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle