Skip to main content

Πέφτει η αυλαία στη δίκη της Τσέπε

Στις 11 Ιουλίου θα πέσει στο Μόναχο η αυλαία της πολύκροτης δίκης της κύριας κατηγορούμενης στην υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU

Μαζί με άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενους δικάζονται για τα εγκλήματα της NSU, η οποία έχει στο ενεργητικό της δέκα συνολικά δολοφονίες, 8 Τούρκων, του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και μιας γερμανίδας αστυνομικού. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει γνωστό εάν το δικαστήριο θα υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελίας για την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στην Τσέπε, η οποία μαζί με τους Μούντλος και Μπόνχαρντ που βρέθηκαν νεκροί, θεωρείται ότι ανήκει στο σκληρό πυρήνα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Κατά την τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορούμενη είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο δικαστήριο, τους λοιπούς ενάγοντες και τους συγγενείς τους θυμάτων. Κάνοντας χρήση του δικαιώματός της, η Τσέπε παρακάλεσε η ετυμηγορία να μην επηρεαστεί από δημόσιες και πολιτικές πιέσεις. «Μη με καταδικάσετε για κάτι που ούτε ήθελα, ούτε έκανα», είπε κατά τη διάρκεια της πεντάλεπτης ομιλίας της. Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης πριν από πέντε και πλέον χρόνια που η Τσέπε μίλησε η ίδια τόσο πολύ, αντί να το αναθέσει, ως συνήθως, στους δικηγόρους της.

«Με την ομιλία της προσβάλλει τα θύματα»

Ο Κάρστεν Ίλιους, συνήγορος της χήρας του δολοφονηθέντος Μέμετ Κούμπασικ: «Δεν μας είπε τίποτα καινούριο. Ήταν οδυνηρό να την ακούει κανείς. Ειδικά ο τρόπος που μιλάει έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιεχόμενα του λόγου της. Είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, επιθετική. […] Το να λέει ότι λυπάται τους συγγενείς εξακολουθεί να ακούγεται σαν προσβολή […]».

Ο νομικός αναφέρεται περισσότερο στον ισχυρισμό της Τσέπε ότι μάθαινε πάντα εκ των υστέρων για τις δολοφονίες που διέπρατταν οι φίλοι της, Μούντλος και Μπόνχαρντ και πως δεν γνωρίζει γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα θύματα, «αν το ήξερα θα το έλεγα, θα το αποκάλυπτα το αργότερα τώρα», όπως είπε. Η κύρια κατηγορούμενη επέλεξε μάλιστα την τελευταία μέρα της δίκης για να απαντήσει και σε ερώτηση που της είχε απευθύνει παλαιότερα η μητέρα ενός εκ των θυμάτων, «πώς μπορεί και κοιμάται ήσυχη τα βράδια;». Παρά τα όσα ισχυρίζονται δικηγόροι και τα μίντια, «είμαι ένας συναισθηματικός άνθρωπος και είδα και ένοιωσα τον πόνο, την απόγνωση και την οργή των συγγενών», είπε η Τσέπε, συμπληρώνοντας ότι το γεγονός ότι δεν έδειξε την αντίδραση που περίμεναν οι περισσότεροι, δεν σημαίνει ότι και η ίδια δεν είναι συγκλονισμένη.

«Έχει ναζιστική, αντισημιτική και ρατσιστική σκέψη», σχολίασε άλλος συνήγορος των θυμάτων. «Ο τρόπος που επιχείρησε να υποβαθμίσει το ρόλο της ήταν σκηνοθετημένος».

Μαρσέλ Φύρστεναου / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle