Skip to main content

Πέφτει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων-Τσουχτερά τα πρόστιμα

Όσοι έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωση τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ.

Εκπνέει απόψε, 29 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Tα πρόστιμα είναι «τσουχτερά» για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που θα υποβληθούν.

Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος «δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 29 Ιουλίου».

Όσοι πάντως έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωση τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι  αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8.357.623 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι το 34,18% των φορολογούμενων ή 2.856.405 άτομα πληρώνουν  φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.057 ευρώ. Μόνο ένας στους δέκα έχει επιστροφή φόρου ενώ για το 54,84% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά, καλούνται να πληρώσουν την α’ δόση του φόρου εισοδήματος έως την Τετάρτη, 31 Ιουλίου.

Η β’ δόση πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η γ’ δόση έως τις 29 Νοεμβρίου.