Skip to main content

Πεκίνο: Ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων επιβαρύνει το περιβάλλον

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι καταχωρημένα στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι καταχωρημένα στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Στους συνολικά 16 εκατ. μόνιμων κατοίκων της Κινεζικής πρωτεύουσας το ένα τέταρτο έχουν πλέον αυτοκίνητο.

Ο αριθμός των διπλωματούχων οδηγών στην πόλη, που συχνά αντιμετωπίζει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα και ατμοσφαιρική μόλυνση, έφθασε τα 5,68 εκατομμύρια, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο στοιχεία της δημοτικής αρχής.

Περίπου 13,6 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά, ποσοστό αυξημένο κατά 11,1% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τον όμιλο δημοσίων μεταφορών του Πεκίνου.

«Συγκρινόμενη με άλλες μητροπόλεις παγκοσμίως, η αύξηση των οχημάτων στο Πεκίνο είναι δραματική», σημείωσε ο Γκούο Τζιφού, του κέντρου έρευνας συγκοινωνιών του δήμου του Πεκίνου, μιλώντας στο Νέα Κίνα.

Χρειάστηκαν 48 χρόνια ώστε ο αριθμός των οχημάτων στους δρόμους να φθάσει από τα 2.300, το 1949, στο 1 εκατομμύριο, το 1997. Αλλά χρειάστηκαν μόνο εξίμισι χρόνια για να φθάσει τα 2 εκατομμύρια, και ο ρυθμός αύξησης συνέχισε να επιταχύνεται.

Το 2008, επιβλήθηκαν μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για μια ημέρα κάθε εβδομάδα, βάσει των αριθμών των πινακίδων τους.

Το Πεκίνο είναι από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, και το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς η ζήτηση για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα αυξάνεται όσο μεγεθύνεται η λεγόμενη «μεσαία τάξη» .

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα ξεπέρασαν εκείνες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τον Ιανουάριο, εν μέρει και λόγω των κυβερνητικών προσπαθειών για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης.