Skip to main content

Παίκτες του ΠΑΟΚ καθάρισαν μνημεία της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας καθάρισαν συμβολικά μαζί με τους συντηρητές της Εφορείας αναγραφές γκράφιτι πάνω στα ανατολικά τείχη της πόλης

Καμπάνια κατά των βανδαλισμών σε μνημεία της πόλης, ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω του PAOK Action. Αυτή περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών, που αποσκοπούν στον καθαρισμό και την προστασία των ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο Τσούμπα Άκπομ και ο Μάριος Σιαμπάνης, καθάρισαν συμβολικά μαζί με τους συντηρητές της Εφορείας αναγραφές γκράφιτι πάνω στα ανατολικά τείχη της πόλης.



Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στην προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με τις αναγραφές συνθημάτων ή γκράφιτι πάνω σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας, ξεκίνησε μια συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει καμπάνια κατά του έντονου αυτού φαινομένου που βανδαλίζει τα μνημεία της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας καθάρισαν συμβολικά μαζί με τους συντηρητές της Εφορείας μας αναγραφές γκράφιτι πάνω στα ανατολικά τείχη της πόλης.
Με συνθήματα όπως: «Φώναξε δυνατά την αγάπη σου για την ομάδα, μην τη γράφεις πάνω στα μνημεία»

«Σεβασμός στα μνημεία είναι σεβασμός στον πολιτισμό σου, είναι σεβασμός στον εαυτό του. Μη γράφεις συνθήματα πάνω τους. Βροντοφώναξε την αγάπη για την ομάδα σου, μην τη γράφεις στα μνημεία» ευελπιστούμε ότι η κοινή αυτή δράση θα ευαισθητοποιήσει τόσο τους φιλάθλους της πόλης ανεξάρτητα ομαδικών προτιμήσεων, όσο και τους συμπολίτες μας εκτός γηπέδων.

Η πρωτοβουλία αυτή για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, μας επαναφέρει σε όσα σχετικά είχε επισημάνει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά στο μήνυμά της στις 9 Οκτωβρίου 2018 σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Ακροπόλ Παλάς: «Πολιτισμός και Αθλητισμός σε διάλογο και συνεργασία, προκειμένου να αναπτύξουμε μορφές πολιτισμικής έκφρασης και πρακτικών εντός και εκτός γηπέδων. Ο αθλητισμός είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πολιτισμικό γεγονός μεγάλων διαστάσεων. Θέλουμε σιγά σιγά και μεθοδικά να δημιουργήσουμε συνδέσεις που θα προσφέρουν και θα ανοίξουν αυτή την δυναμική σε άλλες περιοχές του πεδίου. Θα αφουγκραστούμε αυτόν τον χώρο προσεκτικά και θα πάρουμε πρωτοβουλίες με σκοπό την ωφέλεια τόσο των φιλάθλων όσο και του κόσμου εκτός γηπέδων».



Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω του PAOK Action και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για μια σειρά ενεργειών, οι οποίες θα αποσκοπούν στον καθαρισμό και την προστασία των ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Οι ποδοσφαιριστές Τσούμπα Άκπομ και Μάριος Σιαμπάνης βρέθηκαν στα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης όπου με ειδικό εξοπλισμό αφαίρεσαν γκράφιτι τα οποία είχαν προκαλέσει σοβαρή φθορά λόγω των χημικών τους ουσιών αλλά και ανεπανόρθωτη αισθητική βλάβη. Το έργο του καθαρισμού είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Μπορεί τα γκράφιτι και τα συνθήματα να χρειάστηκαν κάποια δευτερόλεπτα για να «διακοσμήσουν» τα τείχη, ωστόσο απαιτούνται αρκετές ώρες για να αφαιρεθούν.

Για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η υποστήριξη της διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου αποτελεί υποχρέωση προς την παρακαταθήκη και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Ο ΠΑΟΚ έχοντας απόλυτο σεβασμό στους καλλιτέχνες του γκράφιτι θα δώσει στο προσεχές μέλλον την ευκαιρία να αναδείξουν μέσα από δημιουργικά Project το ταλέντο και τα έργα τους.

Σεβασμός στα μνημεία είναι σεβασμός στον πολιτισμό σου, είναι σεβασμός στον εαυτό του. Μη γράφεις συνθήματα πάνω τους. Βροντοφώναξε την αγάπη για την ομάδα σου, μην τη γράφεις στα μνημεία».