Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
x

ΠΕΛΩΝΗ: ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΥΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

«Άλλοτε απειλεί, άλλοτε προαναγγέλλει, άλλοτε υλοποιεί, άλλοτε όχι, τις απειλές», είπε γα την τουρκική προκλητικότητα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εφόσον συνεχιστεί η τουρκική ρητορική και συμπεριφορά πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λίστα κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας επισήμανε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Σας υπενθυμίζω ότι στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ την περασμένη Δεύτερα ελήφθη σχετική απόφαση και καταδικαστήκαν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Θα πρέπει να καταρτιστεί η λίστα για να είναι έτοιμη προς εφαρμογή στο τραπέζι εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά» σχολίασε, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι οι κυρώσεις από μονές τους δεν συνιστούν πολιτική, χρειάζονται και άλλες κινήσεις.

Όπως υπενθύμισε «εφόσον συνεχιστεί η τουρκική επιθετική κλιμάκωση τόνισε χθες ο Μητσοτάκης στον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα είναι μονόδρομος είναι στο τραπέζι και συνέχεα αυτού ενημέρωσε την κ. Μέρκελ. Επαφές έγιναν και με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Συνοδό Κορυφής».

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «είμαστε ψύχραιμοι και έτοιμοι για ό,τι δυνατόν να γίνει». «Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα ψυχραιμία το παρακολουθούμε, πάντα παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις γίνονται πάντα στο παρασκήνιο και διπλωματικά όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο τούρκικο ΥΠΕΞ, στον ΟΗΕ, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη».

«Πάντα είμαστε σε εγρήγορση επειδή ακριβώς έχουμε απρόβλεπτο γείτονα. Άλλοτε απειλεί, άλλοτε προαναγγέλλει, άλλοτε υλοποιεί, άλλοτε όχι, τις απειλές».

Στη νέα πρόσκληση για διάλογο από το τουρκικό ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «ο διάλογος στα λόγια δεν είναι διάλογος, από τις πράξεις κρίνονται όλοι. Για να υπάρξει διάλογος ουσίας απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση, όχι λόγια του αέρα, έχουμε ακούσει παρά πολλές φόρες την τούρκικη πλευρά να μιλάει για διάλογο και στην πράξη να προχώρα σε άλλες ενέργειες».

Η κ. Πελώνη διευκρίνισε ότι «δεν θα απέκλεια την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών… Συμβούλιο Αρχηγών δεν βλέπω αυτή τη στιγμή, και ο κ. Δένδιας ενημερώνει ανά πασά στιγμή τους εκπροσώπους των κομμάτων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ