Skip to main content

Πελώνη για ελληνοτουρκικά: Να αποφεύγει τις προκλήσεις η Τουρκία

«Παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τη θέση της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά πως είναι εφικτή η προώθηση της θετικής ατζέντας αρκεί να αποφέυγονται προκλητικές ενέργειες από τους γείτονες επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία η χώρα μας στηρίζει, θα πρέπει να προωθείται με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες», τόνισε η κ. Πελώνη.
 
Κληθείσα, μάλιστα, να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν περί της απευθείας επικοινωνίας των δύο ηγετών, η κ. Πελώνη διευκρίνισε πως «απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών» προσθέτοντας πως «πρακτικά κάποιος πρέπει να την κανονίζει και αρμόδια για αυτό από την πλευρά της Ελλάδος είναι η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν.

Σε αυτό το σημείο, δε, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «επειδή διαβάζω διάφορα υπονοούμενα για την κ. Σουρανή ήθελα να πω πως τα θεωρώ βαθιά προσβλητικά για την πρέσβη κ. Ελένη Σουρανή, που έχει προσφέρει για 10ετίες στο διπλωματικό σώμα και η οποία χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η κ. Πελώνη ερωτηθείσα σχετικώς, υπενθύμισε μάλιστα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος μετείχαν και παρευρέθησαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρχές της εβδομάδος, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία της κ. Σουρανή στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι «προέκυψε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, όταν ο κ. Ερντογάν επέλεξε ως διερμηνέα του τον κ. Καλίν, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κ. Σουρανή.