Skip to main content

Πελώνη: Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η γειτονική χώρα δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό», σημείωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος.

Το κύριο θέμα του σημερινού ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό είναι το μεταναστευτικό και η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο ύστερα και από τα τελευταία περιστατικά, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Υπάρχει, σημείωσε, μια μεγαλύτερη πίεση το τελευταίο διάστημα στα σύνορα, η οποία πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί. «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η γειτονική χώρα δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως προέκυψε και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που διασώθηκαν στον Έβρο. Και προφανώς δεν πρέπει να γίνεται και όλη αυτή η υπόθεση αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές κατά 90%, ταυτόχρονα όμως έχει κάνει και από τις 2019 και 40.000 διασώσεις και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε» ανέφερε σχετικά.
 
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. «Από την αρχή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, παραδέχθηκε τους λανθασμένους χειρισμούς και κίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Χθες συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τις επόμενες ημέρες υπάρχει σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ σε όλες. Πρόκειται για σοβαρά θέματα και θεσμικά ζητήματα και θα πρέπει να μην γίνει αυτή η συζήτηση μια τοξική συζήτηση και μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν θα πάει και ένα βήμα παραπέρα, να προκύψουν δηλαδή και κάποια συμπεράσματα, αποτελέσματα, ιδέες και κινήσεις για το πώς θα θωρακίσουμε καλύτερα την ΕΥΠ και όχι να καταλήξει αυτή η συζήτηση σε μια συνολική απαξίωση και των διαδικασιών και του πολιτικού συστήματος, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.