Skip to main content

ΠΕΜΕΝ: 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φεβρουαρίου

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αποφάσισε 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φεβρουαρίου

Σαρανταοκτάωρη Πανελλαδική- Προειδοποιητική Απεργία  σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φεβρουαρίου από 00:01 έως 24 Φεβρουαρίου 24:00, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) στη σημερινή του συνεδρίαση.

Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι παρότι είναι σε εξέλιξη η νέα έξαρση της πανδημίας και με χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας της υγείας του λαού, εφοπλιστές, κυβέρνηση της Ν.Δ, υπουργείο Ναυτιλίας, επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Για άλλη μια φορά, υποστηρίζει η ΠΕΜΕΝ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «επικαλούνται το σαθρό επιχείρημα ότι με την νέα τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης στα ποντοπόρα, που προωθούν με το ν.4714/2020, θα ‘τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου’.

Αυτό που στη πράξη έχει συμβεί, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΝ, είναι από το 1980 για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών να έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας από ναυτεργάτες με δικαιώματα, να διευρυνθεί η ανασφάλιστη εργασία, να διογκώσουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ με πάνω από 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμμα, να λεηλατήσουν την περιουσία του, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους του.

Το Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ στηρίζει το κάλεσμα των 13 εργατικών σωματείων του Ν. Αττικής, για οργάνωση και αγώνα, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους, ενώ εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και στο αίτημα τους για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στήριξη τις διεκδικήσεις απέναντι στις διώξεις που υφίστανται.

Καλεί επίσης όλους τους ναυτεργάτες, μέσα και έξω από τα καράβια, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, να περιφρουρήσουν την 48ωρη Πανελλαδική – Προειδοποιητική Απεργία, ώστε να κλιμακωθεί «ο αγώνας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».  

Είναι ώρα ευθύνης για όλους τους ναυτεργάτες, τονίζει η ΠΕΜΕΝ, προκειμένου  να μην επιτραπεί σε εφοπλιστές – κυβέρνηση να τους γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας δεκαετίες πίσω και να μην γίνουν, όπως υποστηρίζει, σύγχρονοι δούλοι στις εφοπλιστικές γαλέρες. «Έχουμε πολύτιμη ιστορική πείρα με τις κατακτήσεις των δικαιωμάτων μας, μέσα από αιματοβαμμένους ταξικούς αγώνες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ.