Skip to main content

Πενταμερής: «Καμία εναλλακτική δεν γίνεται δεκτή» λέει ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τηρεί ωστόσο σκληρή στάση αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επίτευξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου που προκρίνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τηρεί ωστόσο σκληρή στάση αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του πλαισίου λύσης πλήρως συμβατής με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. .

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει για μια ακόμα φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Τι λέει για τη συμμετοχή στην Πενταμερή ο Μ. Τσαβούσογλου

«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Γενεύη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της ολομέλειας (ενδεχομένως περί τις 8 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.