Skip to main content

Πέντε αεροπορικές εταιρίες διεκδικούν δρομολόγια της άγονης γραμμής

Τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για τα 24 δρομολόγια της άγονης γραμμής.

Σήμερα  Δευτέρα αναμένεται να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” σχετικά με το ποια ή ποιες εταιρίες θα αναλάβουν να πραγματοποιούν τα 24 αεροπορικά δρομολόγια της άγονης γραμμής από 1η Οκτωβρίου, μετά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών, παρουσία του γ.γ. κ. Δ. Πλατή και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Λ. Βλάμη.

 

Τα 24 αεροπορικά δρομολόγια άγονης γραμμής τυγχάνουν επιδότησης περίπου 35 εκατ. ευρώ το χρόνο και γιαυτό έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των αεροπορικών εταιριών, που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. O σχετικός διαγωνισμός ανάληψης των δρομολογίων της άγονης γραμμής  ακυρώθηκε λόγω εκλογών, αλλά αρκετές από τις  εταιρίες, που συμμετείχαν  σε αυτόν υπέβαλαν αίτημα διεκπεραίωσης των δρομολογίων κατά τη μεταβατική περίοδο. Δηλαδή μέχρι να επαναληφθεί ο διαγωνισμός μετά τις εκλογές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση φαίνεται ότι έχει ληφθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, Δευτέρα, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Οι εταιρίες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον είναι η Olympic Air, η Aegean Airlines, η Hellas Jet, η Athens Airways και η Astra Airlines. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου αρχές του 2010. Τα δρομολόγια της άγονης γραμμής μέχρι σήμερα  εκτελούνταν στο σύνολό τους από την Ολυμπιακή, η οποία εισπράττει περίπου 35 εκατ.ευρώ ετησίως.

 

Olympic Air

 

Η Olympic Air, η νέα ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Α. Βγενόπουλου, που θα αντικαταστήσει τις ΟΑ από την 1η Οκτωβρίου, έχει προτείνει να συμπεριλάβει στο πτητικό της πρόγραμμα όλες τις άγονες γραμμές και τις πτήσεις από διακρατικές συμφωνίες. Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της MIG κατά την παρουσίαση της νέας Ο.Α., η εταιρία είναι υποχρεωμένη να καλύψει την παλαιά εταιρία κατά τη μεταβατική περίοδο όσο και αν κρατήσει αυτή.


Η Aegean Airlines προτείνει να αναλάβει όποιες από τις άγονες γραμμές θέλει να αναθέσει η ΥΠΑ με συμβολικό αντιστάθμισμα που κυμαίνεται στο 50% του αντισταθμίσματος που καταβάλλεται σήμερα στις ΟΑ για την εκτέλεση αντίστοιχων γραμμών. Ανάλογη έκπτωση πρότειναν και οι άλλες αεροπορικές εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

 

Επιπλέον, το υπουργείο Μεταφορών εξετάζει ρύθμιση για την παράλληλη λειτουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Olympic Air έως τις 8 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετακίνηση των ετεροδημοτών στις εκλογές.