Skip to main content

Μερικές χτυπητές απουσίες από την κινητοποίηση για τον Τιτάνα

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για το εργοστάσιο δεν συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση.

Γράφει ο Σαλονικιός

Στις 13 Απριλίου πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις από την Α' και Σωκράτης Φάμελλος από τη Β') κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου Ευκαρπίας της ΤΙΤΑΝ ΑΕ». Πρόκειται για τη διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να προστεθεί ένας κωδικός εναλλακτικών καυσίμων (RDF/SRF) σε αυτά τα οποία χρησιμοποιεί ήδη από το 2014 η συγκεκριμένη μονάδα.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούσαν μεταξύ άλλων, να σταματήσει η διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων και να υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, πριν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Παράλληλα, με ανακοινώσεις τους τάσσονταν στο πλευρό του δήμου Παύλου Μελά, στα όρια του οποίου υπάγεται η μονάδα του ΤΙΤΑΝΑ, καθώς και όσων άλλων αντιδρούσαν στη χρήση απορριμματογενών καυσίμων από την εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία.

Με το ίδιο αίτημα έγινε χθες κινητοποίηση στη δυτική Θεσσαλονίκη την οποία διοργάνωσαν κινήσεις της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώνεις κ.λπ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων, όμως, περιέργως έλειπαν οι τέσσερις από τους πέντε βουλευτές οι οποίοι είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση. Η μόνη που εμφανίστηκε, κι αυτή ολίγον καθυστερημένα, ήταν η Νοτοπούλου.

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος της απουσίας των υπολοίπων. Ενδεχομένως, να είχαν άλλη, σοβαρότερη δουλειά να κάνουν. Ίσως, πάλι, να είχαν διαβάσει το διεκδικητικό - πολιτικό πλαίσιο της κινητοποίησης στο οποίο οι διοργανωτές επιρρίπτουν ευθύνες και στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανάλογες αδειοδοτήσεις χρήσης απορριμματογενών καυσίμων από άλλες τσιμεντοβιομηχανίες (βλέπε ΑΓΕΤ στο Βόλο). Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε στην κινητοποίηση εξ αρχής δια του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης Χρήστου Δουίτση.

Περιμένοντας τον απολογισμό της κ. Αντωνίου

Την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός συμμετείχε και σε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ, στην οποία παρέστη και η επικεφαλής του εν Θεσσαλονίκη πρωθυπουργικού γραφείου, Μαρία Αντωνίου. Βλέποντάς την στα σχετικά ενσταντανέ θυμήθηκα πως είχε υποσχεθεί, κάπου εκεί στα τέλη του Φλεβάρη, ότι σκόπευε να παρουσιάσει τον απολογισμό τού έως τότε έργου της. Υποθέτω ότι δεν το έπραξε διότι την πρόλαβε ο κορωνοϊός.

Θέλω όμως να τη διαβεβαιώσω πως είμαστε πολλοί εκείνοι που αναμένουμε με αγωνία να δούμε τα κατορθώματα τής πρώην βουλευτίνας Καστοριάς η οποία από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, διορίστηκε διευθύντρια στο παράρτημα του Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη. Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς είναι το μέχρι στιγμής έργο της. Ενδεχομένως να υπάρχει και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι. Μαθαίνω, όμως, ότι και πολλοί άλλοι δεν το έχουν πάρει είδηση, αν και είναι αρμοδιότεροι εμού, όπως για παράδειγμα οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, δήμαρχοι κ.ο.κ.