Skip to main content

Μεγάλο λίφτινγκ σε πέντε δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης

Ως το τέλος του χρόνου αρχίζει η μεγάλη παρέμβαση στους επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022.

Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης φθορών στους δρόμους ευθύνης της, εθνικούς και επαρχιακούς.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, περιλαμβάνει επίσης αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, αλλά και αποκατάσταση της σήμανσης και του ηλεκτροφωτισμού.

Η έναρξη των εργασιών αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους, όπως αποφάσισε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη συνεδρίασή της και σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδικής ασφάλειας, με ορίζοντα τριετίας, που αποτελούσε προτεραιότητα της Περιφέρειας από το 2017, όμως καθυστέρησε η εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα σημεία που θα αποκατασταθούν είναι 56.000 τ.μ. κυρίως σε τμήματα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, της νέας και της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών και σημαντικό αριθμό επαρχιακών οδών.

Ο προγραμματισμός των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας περιλαμβάνει παρεμβάσεις συντήρησης στους εξής δρόμους:

1.Θεσσαλονίκη - όρια νομού Καβάλας - Τμήμα Δερβένι - Βασιλούδι - Γερακαρού – Απολλωνία - Ασπροβάλτα - όρια νομού Καβάλας.

2.Νέα εθνική οδός Θεσσαλονίκη – Κόμβος Ν. Σάντας, έως τα όρια του Ν. Κιλκίς – Τμήμα ισόπεδος κόμβος Νέας Λητής – έως τα όρια του Ν. Κιλκίς.

3.Παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης (κόμβος Διαβατών) - Κόμβος Ν. Σάντας, έως τα όρια του Ν. Κιλκίς - Τμήμα από ισόπεδο κόμβο με Ε.Ο.2 Θεσσαλονίκη –Έδεσσα (Διαβατά) έως όρια Ν. Κιλκίς.

4.Θεσσαλονίκη-όρια νομού Σερρών - Τμήμα Λητή – Άσσηρος - συνάντηση με Π.Ε.Ο. Σερρών.

5.Παλιά Εθνική οδός κάθετος άξονας Εγνατίας – Δορκάδα – Ξυλούπολη – Λαχανάς - όρια νομού Σερρών.

Για τον ηλεκτροφωτισμό στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης (επαρχιακό και εθνικό δίκτυο) προβλέπεται ηλεκτρική αποσύνδεση, απομάκρυνση και αντικατάσταση σπασμένων ιστών εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού που έχουν καταστραφεί από πρόσκρουση οχήματος συμπεριλαμβανομένου του αντιστοίχου φωτιστικού σώματος, καλωδίου. Επίσης, συντήρηση, επισκευή ή αντικατάσταση πινάκων ηλεκτροδότησης ή κιβωτίων μετρητών ΔΕΗ που έχουν φθορά ή ζημιά από πρόσκρουση οχήματος ή άλλης αιτίας. Και τέλος αναζήτηση, εντοπισμό και αποκατάσταση βραχυκυκλώματος στα υπόγεια ηλεκτρικά δίκτυα, μετατόπιση (αφαίρεση και επανατοποθέτηση) ιστών σε περίπτωση έργων κυκλοφοριακών αναδιαμορφώσεων οδών ή οδικών κόμβων, καθώς και αποκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και αντικατάσταση υπόγειων καλωδίων σε περίπτωση που θα προκληθεί ζημιά.