Skip to main content

Πέντε λόγοι για να επιλέξετε την Πιερία όλο τον χρόνο για τις διακοπές σας - Δείτε εικόνες

Η Voria.gr παρουσιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, η οποία συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα με το βουνό, την ιστορία και τη γαστρονομία

Η Πιερία είναι ένας από τους ελάχιστους προορισμούς της χώρας, όπου κανείς μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να βρεθεί από την παραλία στο βουνό. Και μάλιστα όχι σε ένα οποιοδήποτε βουνό, αλλά στον Όλυμπο, την κατοικία των θεών με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη σπάνια οικολογική αξία.

Η Πιερία, όμως, είναι πολλά περισσότερα από το φυσικό της περιβάλλον. Είναι ένας προορισμός που συνδυάζει τον μύθο με την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους με τα ιστορικά μνημεία, τα τοπικά προϊόντα με την υψηλή γαστρονομία, τα πολυτελή ξενοδοχεία με τα παραδοσιακά καταλύματα. Με λίγα λόγια είναι ελκυστικός προορισμός για κάθε είδος τουρισμού, ικανός να ικανοποιήσει ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Η Voria.gr παρουσιάζει τους πέντε λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να επιλέξει την Πιερία για τις διακοπές του.

Παραλίες

Η Πιερία διαθέτει 70 χιλιόμετρα παραλιακής ζώνης με 13 γαλάζιες σημαίες, έξι στον δήμο Κατερίνης (Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Village, Κορινός, Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Περίσταση) και επτά στον δήμο Δίου – Ολύμπου (Βαρικό, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Νέοι Πόροι, Νέος Παντελεήμονας - Σκοτίνα, Πλάκα, Πλαταμώνας).

(παραλία Πλαταμώνα)

Οι περισσότερες παραλίες είναι κοντά σε οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, αλλά και νυχτερινή ζωή. Πέρα όμως από τις οργανωμένες ακτές με τα beach bar και τα εστιατόρια, υπάρχουν πολλά σημεία για να απολαύσει κάποιος τη θάλασσα κάτω από τη δική του ομπρέλα.

Στα όρια του νομού, εξάλλου, βρίσκονται και τρεις σημαντικοί υδροβιότοποι. Πρόκειται για τους υδροβιότοπους του Αλιάκμονα, της Αλυκής Κίτρους και των Νέων Πόρων στο βόρειο μέρος του Δέλτα του Πηνειού, περιοχές προστατευόμενες με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ιδανικές για τους λάτρεις της παρατήρησης της φύσης.

(αλυκές Κίτρους)

Ορεινός όγκος

Δεσπόζουσα θέση έχει ο Όλυμπος, το πρώτο βουνό στην Ελλάδα για το οποίο εφαρμόστηκε το 1938 ειδικό καθεστώς προστασίας με τη ανακήρυξή του σε εθνικό δρυμό. Έχει πολλές κορυφές, μεγάλες ρεματιές και βαθιές χαράδρες, αμφιθεατρικές κοιλότητες, σπήλαια και βάραθρα, καθώς και πολλές πηγές, μικρές εποχικές λίμνες και χείμαρρους, στοιχεία που τον καθιστούν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η χλωρίδα του είναι μοναδική, με μεγάλη ποικιλία φυτών, εκ των οποίων τα 23 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του έχουν παρατηρηθεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πουλιών, καθώς και μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδων. Στους πρόποδες του βουνού λειτουργεί και το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και για τις περιπατητικές διαδρομές.

(Όλυμπος)

(Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου)

Συνήθης αφετηρία των ορειβατικών εξορμήσεων είναι το Λιτόχωρο, ο όμορφος οικισμός στον οποίο μπορεί κανείς παράλληλα να δει δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο με τα εξαίρετα εκθέματα.

(Λιτόχωρο)

Στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου βρίσκεται και ο Παλαιός Παντελεήμονας που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσελκύει τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο ορεινός όγκος, όμως, δεν περιορίζεται στον Όλυμπο. Βορειοδυτικά του απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη που είναι ενταγμένα στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) και είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Το σκηνικό των Πιερίων συμπληρώνουν παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως τα Σκοτεινά (Μόρνα), η Μηλιά, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια και ο Κολινδρός που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι

Ο νομός Πιερίας αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρημάτων και μια σειρά από μοναστήρια και εκκλησίες που μαρτυρούν επίσης τη μακραίωνη ιστορία του.

Στους πρόποδες του Ολύμπου, μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές, βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Από τα ανασκαφικά ευρήματα προκύπτει ότι το Δίον καλύπτει μια χωρίς διακοπή ζωή 1.000 χρόνων, από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.

(αρχαιολογικός χώρος Δίου)

Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος είναι και αυτός της αρχαίας Πύδνας, που τον 6°-7° αι. ονομάσθηκε Κίτρος και υπήρξε μέχρι τον 14° αι. η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας. Στον χώρο που βρίσκεται στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού, ένα χιλιόμετρο νότια του Μακρυγιάλου, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής, τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μικρής μονόχωρης βασιλικής.

(αρχαία Πύδνα)

Δυτικά της αρχαίας Πύδνας και νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, εκτείνεται ο νεολιθικός οικισμός του Μακρυγιάλου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας.

Το πλέγμα των μνημείων συμπληρώνουν οι Λουλουδιές Κίτρους, όπου σώζονται τα ερείπια οχυρωμένου επισκοπικού συγκροτήματος του 5ου-6ου αι. μ.Χ. και τα Λείβηθρα, αρχαία πόλη με ακρόπολη, πατρίδα του μυθικού Ορφέα, κτισμένη ανάμεσα στην Παλιά Λεπτοκαρυά και την Σκοτίνα.

Η Πιερία έχει και πολλά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται 18 χλμ από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το μοναστήρι ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα και αφιερώθηκε στον Άγιο Διονύσιο και στην Αγία Τριάδα. Το 1943 καταστράφηκε δύο φορές, από μια βόμβα και από έκρηξη, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τότε ένα νέο μοναστήρι που φέρει το ίδιο όνομα χτίστηκε στο Μετόχι κοντά στο Λιτόχωρο στην περιοχή Σκάλα, το οποίο διαθέτει εξαιρετικό μουσείο με σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια.

Σημαντικά είναι επίσης τα μοναστήρια των Κανάλων, της Παναγίας στην Πέτρα, του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ρητίνη, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κονταριώτισσα, της Αγίας Τριάδας στη Βροντού, του Αγίου Νικολάου στην παλαιά Βροντού, της Αγίας Παρασκευή στην Άνω Μηλιά και του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σκοτίνα.

(μοναστήρι Αγίου Διονυσίου)

(νέο μοναστήρι Αγίου Διονυσίου)

(το μουσείο στο νέο μοναστήρι Αγίου Διονυσίου)

(μοναστήρι Αγίου Γεωργίου)

Γαστρονομία

Ο επισκέπτης της Πιερίας μπορεί να απολαύσει τοπικές και διεθνείς γαστρονομικές γεύσεις, χάρη σε μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες και άλλα μέσα εστίασης. Η τοπική κουζίνα στην Πιερία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά, τοπικά και παραδοσιακά φαγητά, γλυκίσματα και ποτά φτιαγμένα από γνήσια υλικά που εξασφαλίζουν την υγιεινή διατροφή και τη γευστική απόλαυση.

Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν φυσικά τα περίφημα μύδια από τις καλλιέργειες του Μακρύγιαλου, τα ακτινίδια που αποτελούν σήμα – κατατεθέν της περιοχής, το τσάι του βουνού, τα σταφύλια και τα κάστανα.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και τα οινοποιεία της περιοχής, αρκετά από τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό και προσφέρουν στους λάτρεις του οινοτουρισμού οινογνωσία σε συνδυασμό με γευστική εμπειρία από τοπικά προϊόντα.

Προσβάσιμος και οικονομικός προορισμός

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για εύκολα προσβάσιμο προορισμό. Διατρέχεται από την ΠΑΘΕ και οδικώς είναι σε απόσταση λίγων ωρών από κάθε ηπειρωτικό σημείο της Ελλάδας, έχει σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, είναι ένα μέρος για όλα τα βαλάντια, καθώς διαθέτει 375 ξενοδοχεία, από μικρές μονάδες μέχρι πολυτελή πεντάστερα, δυναμικότητας 20.000 κλινών, αλλά και αντίστοιχες κλίνες σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές. Η περιοχή έχει και κάμπινγκ, τα οποία είναι διαβαθμισμένα ως προς την παροχή των υπηρεσιών.

Προορισμός για όλο τον χρόνο

Στόχος των φορέων της περιοχής είναι να καταστεί η Πιερία 12μηνος προορισμός, καθώς διαθέτει όλες τις προδιαγραφές και για χειμερινό τουρισμό.

«Έχουμε τον Όλυμπο, μία πολύ ωραία ορεινή Πιερία, έχουμε τον εκκλησιαστικό τουρισμό κι ένα προσβάσιμο οδικό δίκτυο. Είναι εύκολο να έρθει ένας επισκέπτης για ένα τριήμερο ή τετραήμερο και να το ευχαριστηθεί χωρίς να ταλαιπωρηθεί», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Η ίδια σημειώνει ότι τα πλεονεκτήματα της περιοχής έχουν προσελκύσει και επενδυτικό ενδιαφέρον, με Έλληνες και ξένους να διερευνούν τις προοπτικές δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα και σε ορεινές περιοχές.

Στον Όλυμπο επενδύει ο δήμος Δίου - Ολύμπου, προκειμένου να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται σήμερα στον βουνό με ήπιες αθλητικές δράσεις ή ακόμα και εξτρίμ σπορ, έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να διαχυθεί στο παραλιακό μέτωπο. Ταυτόχρονα, ο δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, οργανώνοντας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φεστιβάλ γαστρονομίας. «Έχουμε έναν πλούτο επιλογών ως περιοχή. Επιδιώκουμε να πάμε σε ένα μοντέλο με καλύτερη παροχή υπηρεσιών που θα προσελκύσει μεγαλύτερα εισοδηματικά μεγέθη», σημειώνει ο κ. Γερολιόλιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλή Τσιτλακίδη, βασικό είναι να δημιουργηθεί ταυτότητα του προορισμού. «Το DNA του προορισμού, παρότι είμαστε αναπτυγμένοι στον ήλιο και στη θάλασσα, θα πρέπει να είναι συνυφασμένo με τη γειτνίαση με το βουνό, το πιο γνωστό βουνό της ιστορίας», τονίζει και προσθέτει ότι πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν για να διαμορφωθεί το αφήγημα για την περιοχή.