Skip to main content

Πέντε μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορωνοϊό

Τι είπαν ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και ο Χρ. Παπαστεργίου για τον κορωνοϊό.

Πέντε άμεσα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της συνδρομής της στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είμαστε από την πρώτη στιγμή στη διάθεση του μόνου αρμόδιου οργάνου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, του υπουργείου Υγείας, για να συνδράμουμε το έργο του, όπως και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπου και εάν μας ζητηθεί», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανέλαβε η Περιφέρεια είναι:

1.Ενημερώσεις των εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες άρχισαν και στις επτά περιφερειακές ενότητες και σε όλα τα κτήρια όπου στεγάζονται περιφερειακές υπηρεσίες και ήδη εξελίσσονται για τα μέτρα προστασίας. Θα συνεχιστούν και μετά την Καθαρά Δευτέρα.

2.Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας που σχετίζονται με ζητήματα δημόσιας υγείας ενημερώθηκαν και έλαβαν και εξοπλισμό αυτοπροστασίας.

3.Άρχισε η προμήθεια αντισηπτικών, που θα τοποθετηθούν σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες.

4.Άρχισε η ενημέρωση για μέτρα προφύλαξης μέσα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας, όπως και στα email των εργαζομένων και μοιράζεται σχετικό φυλλάδιο.

5.Ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας, του Κέντρου Πολιτισμού και όλων των εποπτευόμενων φορέων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

«Κλείνουμε ένα εικοσιτετράωρο χωρίς νέο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη κι αυτό είναι κάτι. Ψυχραιμία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, την οικονομία, την ίδια μας τη ζωή και δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας.

Ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Θεμιστοκλής Κουρτίδης, επισήμανε ότι «τέτοιες κρίσεις επαναλήφθηκαν στο παρελθόν. Θα αντιμετωπιστεί κι αυτή. Απολυμάνσεις εκτεταμένες σε χώρους χωρίς κρούσματα είναι περιττές, διότι δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ο κορωνοϊός. Είναι κρίσιμο να λαμβάνονται τα ατομικά μέτρα προστασίας και οι συνήθεις κανόνες ατομικής υγιεινής. Από την πρώτη στιγμή οι επαγγελματίες υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας τέθηκαν άμεσα στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ήδη στελέχη μας ενημερώθηκαν τι θα πρέπει να κάνουν εάν συνεχιστεί η κρίση. Υπάρχει άμεση επαφή σε 24ωρη βάση με τους αρμόδιους για να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει απόλυτη ετοιμότητα. Αν αποφύγουμε και τον συγχρωτισμό θα περιοριστεί το φαινόμενο σε πολύ καλό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις» και γιατρός στο «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου, εξήγησε ότι «η δική μας ετοιμότητα είναι πολύ καλύτερη από της Ιταλίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε τέτοια ζητήματα, διότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τέτοιες καταστάσεις. Δεν πρέπει πάντως να αδρανήσουμε. Σωστά αναβλήθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Έπρεπε να αναβληθούν και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Να περιορίσουμε τους λόγους μετάδοσης του ιού. Όχι πανικός, όχι όμως και εφησυχασμός ή αδιαφορία».