Skip to main content

Περαία: Άβατο παραμένουν τα Τσαΐρια-Mήνυση Τσαμασλή, ανησυχία για το Thess INTEC

Νέα μήνυση θα υποβάλει ο δήμαρχος για την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό. Καμπανάκι κινδύνου για το τεχνολογικό πάρκο που δρομολογείται

Νέα μήνυση κατά αγνώστων αναμένεται να καταθέσει αύριο, Παρασκευή, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, έχοντας νέα στοιχεία και δεδομένα για τα όσα λαμβάνουν χώρα στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας.

Ο δήμαρχος δηλώνει στη Voria.gr ότι είναι αγανακτισμένος, καθώς, όπως τονίζει, παρά τις απανωτές φωτιές το τελευταίο διάστημα, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από πλευράς των αρχών.

Ο κ. Τσαμασλής σημειώνει ότι ο δήμος θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να φύγουν από την έκταση οι καταπατητές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το θέμα ως έχει, θα δώσουμε τη μάχη μας με κάθε νόμιμο μέσο, μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από μια καταπατημένη περιοχή του δημοσίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι για το τεχνολογικό πάρκο 4ης Γενιάς 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στα Τσαΐρια, σε μια έκταση 700 στρεμμάτων δρομολογείται η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess INTEC.

Μάλιστα τα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας στην περιοχή της Περαίας, επισκέφτηκε στην τελευταία του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ) Νίκος Ευθυμιάδης μιλώντας στη Voria.gr εκφράζει την έντονη ανησυχία του. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλο αυτό είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την επένδυση. Για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα, προχωράμε κανονικά και η επένδυση δεν θα σταματήσει, αλλά όλο αυτό επηρεάζει τους επενδυτές και αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Για αυτό πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά, ώστε να βρεθεί έγκαιρα μια λύση» επισημαίνει με νόημα.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Περαίας βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας το τελευταίο διάστημα, να αναδύονται πυκνοί μαύροι καπνοί από τα Τσαΐρια, όπου εδώ και χρόνια είναι εγκατεστημένος οικισμός αθιγγάνων.

Μετά από ένα διάστημα νηνεμίας, η περιοχή «ζωήρεψε» ξανά, με αποκορύφωνα την περασμένη Δευτέρα (δείτε εδώ), το απόγευμα όταν ένα πυκνό σύννεφο καπνού, το οποίο ήταν ορατό ακόμη και από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπνιξε την περιοχή πλησίον της θάλασσας, με τους κατοίκους που διαμένουν στις πολυκατοικίες που βρίσκονται κοντά στον οικισμό, να μην μπορούν στην κυριολεξία να αναπνεύσουν.

Η πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο με 7 οχήματα και 14 άνδρες, συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, κατέσβησε τη φωτιά η οποία είχε ξεσπάσει σε ξερά χόρτα, σκουπίδια, λάστιχα και καλώδια, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες κάηκε και ένα αυτοκίνητο.

Το θετικό ήταν ότι οι πυροσβέστες αυτή τη φορά δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα όταν έφτασαν στο σημείο για να επιχειρήσουν, αντίθετα με άλλες φορές όταν και δέχονταν πέτρες από την πλευρά του οικισμού.

Η τακτική της καύσης καλωδίων και άλλων υλικών στο σημείο, προκειμένου να αποσπαστεί ο πολύτιμος χαλκός, ο οποίος στη συνέχεια πωλείται στη μαύρη αγορά είναι εδώ και χρόνια γνωστή, χωρίς ωστόσο το φαινόμενο να έχει αντιμετωπιστεί.

Οι καπνοί και οι αναθυμιάσεις που ελκύονται από την καύση είναι τοξικοί και επιβαρυντικοί για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ειδικά το καλοκαίρι αναγκάζονται να κλείνονται στα διαμερίσματά τους για να μην τον εισπνέουν.

Η οργή τους ξεχειλίζει καθώς βλέπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα εστίες φωτιάς να ξεπηδούν από την περιοχή, φοβούμενοι για την ασφάλειά και τις περιουσίες τους.

Ο οικισμός ουσιαστικά είναι άβατος. Οι σκηνές είναι στημένες σε μια έκταση, προσβάσιμη μόνο από χωματόδρομους, στο σημεία, των οποίων έχουν συσσωρευτεί λόφοι από σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, στην περιοχή «Κάππα», γνωστή και από τις κεραίες της ΕΡΤ, εγκαταλελειμμένα κτήρια έχουν μετατραπεί σε χώρους εναπόθεσης υλικών ανακύκλωσης από την μαφία των μπλε κάδων αλλά και στέκι παράνομων δοσοληψιών, με σκυλιά φύλακες για τους απρόσκλητους επισκέπτες.