Skip to main content

Περί τα 40 εκατ.ευρώ άφησε στη Θεσσαλονίκη η Agrotica

Περί τα 35-40 εκατ.ευρώ άφησε στην τοπική οικονομία η 25η Agrotica, που εμφάνισε τριπλάσιους επισκέπτες σε σχέση με πέρσι. Συνεχίζεται η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου της ΔΕΘ-Helexpo.

της Άννης Καρολίδου

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο 2014 τόσο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου της ΔΕΘ-Helexpo όσο και για την αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία του απολογισμού της 25ης Agrotica, που άνοιξε δυναμικά τη φετινή εκθεσιακή χρονιά, έχοντας να παρουσιάσει τριπλάσιους επισκέπτες από την προηγούμενη διοργάνωση και έσοδα για την τοπική οικονομία που εκτιμώνται στα 35-40 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε άδειο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ενώ με τους αγρότες δούλεψαν τα εστιατόρια αλλά και τα ταξί.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Agrotica παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κ.Ποζρικίδης. Σύμφωνα με αυτά, η 25η Agrotica υποδέχθηκε 121.699 επισκέπτες, δηλαδή περισσότερους κατά 270% σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, χωρίς να υπολογιστούν οι έμποροι και παρά το γεγονός ότι η φετινή έκθεση διήρκησε για μία ημέρα λιγότερο. Ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού ξεπερνώντας ακόμη και τα μεγέθη του 1996, που ήταν μέχρι πρότινος η καλύτερη χρονιά της Agrotica, με περίπου 102.000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στους εγχώριους επισκέπτες καταγράφηκε αύξηση 169%, ενώ οι ξένοι ήρθαν από 32 χώρες, σε μεγάλες ομάδες επισκεπτών. Το 70% των επισκεπτών της 25ης Agrotica ήταν εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ το 20% προερχόταν από χώρες των Βαλκανίων και γενικά του εξωτερικού.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, συμβολίζοντας με την παρουσία του την επιτυχημένη συνένωση της ΔΕΘ με τη Helexpo στον ένα χρόνο από την κοινή τους νέα πορεία.

Ο κ. Καράογλου είπε ότι «η διοίκηση της ενιαίας ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται σε επαφές με μεγάλους ξένους διοργανωτές εκθέσεων, οι επαφές όμως δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο ώστε να γίνουν ανακοινώσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για διεθνοποίηση του εκθεσιακού φορέα και για κινήσεις που πέτυχαν τριπλασιασμό των επισκεπτών στη φετινή Agrotica, η οποία, όπως είπε, με βάση τους αριθμούς προσέλευσης, είναι ανταγωνιστική της Διεθνούς Έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

Παρέμβαση Παπαδόπουλου

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι οι μεγάλες κλαδικές εκθέσεις είναι γιορτή για την πόλη, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε η αγορά να είναι ανοιχτή τις Κυριακές. Επίσης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης για τους ξένους επισκέπτες, καθώς και στις πολλές κλήσεις που κόπηκαν για παράνομο παρκάρισμα.

Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΘ ενόψει της επόμενης διοργάνωσης, βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΛΘ και τον ΟΑΣΘ για να λειτουργήσουν περιμετρικά της πόλης χώροι πάρκινγκ, ώστε οι επισκέπτες να μεταφέρονται με ειδικά λεωφορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.