Skip to main content

Περίεργα απρόοπτα σε κυβερνητικά ταξίδια

Τα απρόοπτα στις πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο στη Γερμανία. Ο κατάλογος μάλιστα των περίεργων βλαβών είναι μακρύς.

Τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης όπως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πετούν με αεροσκάφη του υπουργείου Άμυνας, τα οποία ανήκουν σε ένα ειδικό τμήμα ετοιμότητας. Τα αεροσκάφη αυτά μεταφέρουν εκτός από στρατιώτες, στρατιωτικό υλικό και υψηλόβαθμους πολιτικούς. Στο τμήμα αυτό ανήκουν 13 αεροσκάφη, ανάμεσά τους και δυο Airbus A340, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «κυβερνητικά» αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων. Φέρουν τα ονόματα «Τέοντορ Χόις» και «Κόνραντ Αντενάουερ». Το τελευταίο ήταν και αυτό που θα μετέφερε την καγκελάριο Μέρκελ στην Αργεντινή και αναγκάστηκε να επιστρέψει εξαιτίας ηλεκτρονικού λάθους. Όλα τα Airbus είναι παλιά αεροπλάνα της Lufthansa, τα οποία όμως ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι τα αεροσκάφη παρά την ηλικία τους είναι σε άριστη κατάσταση.

Επίσης διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση βλάβης υπάρχει αεροσκάφος που μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που έχει πρόβλημα. Για το αεροπλάνο της καγκελαρίου που είχε πρόβλημα υπήρχε εναλλακτική στο Βερολίνο, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατόν τόσο γρήγορα να βρεθεί προσωπικό καμπίνας και έτσι η Άγκελα Μέρκελ διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της Βόννης. Την επομένη συνέχισε το ταξίδι της στη Μαδρίτη και από εκεί στο Μπουένος Άιρες.

Αυτή η βλάβη δεν ήταν όμως η μοναδική. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τον Οκτώβριο του 2018 ποντίκια έφαγαν τα καλώδια του κυβερνητικού αεροσκάφους «Κόνραντ Αντενάουερ» και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να ταξιδέψει με αεροπλάνο της γραμμής και να επιστρέψει από ημερίδα στο Μπαλί με ενδιάμεσες στάσεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Ζυρίχη.

Οι ατυχίες της Καγκελαρίου

Για την καγκελάριο Μέρκελ δεν ήταν η μοναδική ατυχία τώρα με το Μπουένος Άιρες. Τον Οκτώβριο του 2015 τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν την Άγκελα Μέρκελ και τη συνοδεία της να πετάξουν. Ωστόσο βρέθηκε γρήγορα λύση αλλά όχι τόσο αναπαυτική. Η γερμανίδα καγκελάριος και η συνοδεία της πέταξαν με το αεροσκάφος «Κουρτ Σουμάχερ», το οποίο μεταφέρει συνήθως στρατιώτες.

Τον Μάρτιο του 2009 είχε άλλη μια ατυχία κατά το ταξίδι της προς τις Βρυξέλλες προς την Ευρωπαϊκή Σύνοδο εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος. Το αεροσκάφος της αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ανόβερο. Ο λόγος ήταν ότι υπερθερμάνθηκε ο κινητήρας και η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε άλλο αεροπλάνο παρόμοιου τύπου.

Τον Μάιο του 2006 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έζησε ένα πραγματικό σοκ όταν στην πτήση του προς τη σύνοδο κορυφής ΕΕ και Λατινικής Αμερικής το αεροσκάφος παρουσίασε μεγάλη μείωση πίεσης. Ο πιλότος αναγκάστηκε πετώντας χαμηλά να προσεγγίσει την Βιέννη.

Ραχήλ Κλάιν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσουα

Πηγή: Deutsche Welle