Skip to main content

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Στις 17 Οκτωβρίου ο εορτασμός για τον Μακεδονικό Αγώνα

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει πως ο Μακεδονικός Αγώνας θα εορτασθεί φέτος την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Tην Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 θα εορτασθεί φέτος ο Μακεδονικός Αγώνας, όπως ανακοινώνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η τέλεση των Δοξολογιών, των Επιμνημόσυνων Δεήσεων, των ομιλιών στα σχολεία, των καταθέσεων στεφάνων στις έδρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και υπό την αυστηρή τήρηση αυτών.

Ως εκ τούτου, κατά το φετινό εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα,θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:  

α. Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών, επιχειρήσεων του Δημοσίου και των τραπεζών από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

β. Φωταγώγηση των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κατά τις βραδινές ώρες.

γ.  Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση

δ.  Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων

ε. Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία, σχετικές με τη σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα καθώς και την ιστορική σημασία του μαρτυρικού θανάτου του Παύλου Μελά, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτές ισχύουν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Ειδικότερα, στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021:

α. Ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία σχετικές με τη σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και την ιστορική σημασία του μαρτυρικού θανάτου του Παύλου Μελά, τις ώρες που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτές ισχύουν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

β. Στέψη των προτομών των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα και των ανδριάντων του Παύλου Μελά στην πλατεία Εθνικής Αμύνης και Τσιρογιάννη (έναντι του Λευκού Πύργου) και “Αγνώστου Κρητικού Μακεδονομάχου Αγωνιστή”, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως, από ολιγομελείς αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Ομάδα Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ των μνημείων.

Στις τελετές στέψης θα παραστούν ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Προϊστάμενοι των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των Σχολείων, των οποίων οι μαθητές και μαθήτριες θα στέψουν τις προτομές,  σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας ταυτόχρονα τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ των μνημείων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021:

10.30: Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

10.40: Ομιλία από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Γ. Τζιτζικώστα

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με τη χρήση είτε διπλής μάσκας ή μάσκας τύπου ΚΝ95, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

11.30: Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Παύλου Μελά και των λοιπών Μακεδονομάχων στην πλατεία Εθνικής Αμύνης και Τσιρογιάννη (έναντι Λευκού Πύργου) από  τους:

- Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,
- Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων,
- Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού,
- Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,
- Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
- Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,
- Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,
- Το Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής  Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο Παύλος Μελάς”, Ενώσεις Μακεδονικού Αγώνα,
- Εκπροσώπους Αρχών και Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα
     
Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιείται από έναν μόνο εκπρόσωπο κάθε Νομικού Προσώπου ο οποίος θα παρευρίσκεται στο μνημείο και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ του μνημείου.
     
     
13.00- 15.00 στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα: Ιστορικές ξεναγήσεις για το κοινό με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή.


Επισημαίνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις με της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με μέριμνα των οικείων Αντιπεριφερειαρχών.