Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
x

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ CAMP ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ

Μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας ζητεί ο Ανδρέας Βεργίδης - Επίσκεψη Μηταράκη αύριο

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου χαρακτήρα για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα, ζητώντας παράλληλα τη μείωση του αριθμού τους στην περιοχή, όπως και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αύριο Σάββατο, σε δομές στην περιφερειακή ενότητα.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου χαρακτήρα στη Νέα Καβάλα. Ζητούμε τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και τονίζει ότι το Κιλκίς είχε υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας με αριθμό που ξεπερνά τις 25.000, όταν ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων μόλις που ξεπερνά τις 80.000.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς- από το 2015- βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Εικόνες και βίντεο από τον άτυπο καταυλισμό που είχαν στήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη οι οποίοι είχαν προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε εκείνη την κρίση, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν παρούσα, υλοποιώντας το καθήκον της στο ακέραιο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είχε υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας με αριθμό που ξεπερνά τις 25.000, όταν ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων, μόλις που ξεπερνά τις 80.000.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα “Ειδομένη” στην περιοχή, καθώς, αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών που κατευθύνονται στα σύνορα προς τη Βόρεια Μακεδονία, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η δομή της Νέας Καβάλας,  η οποία βρίσκεται στα σύνορα σε ένα νευραλγικό σημείο για την εθνική ασφάλεια, έχει ξεπεράσει τα “όρια” της.

Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου της, χειρίζεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοινώνοντας και εφαρμόζοντας- αρκετές φορές- αποφάσεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι μία βραδυφλεγής βόμβα. Ο σχεδιασμός αντιμετώπισής του και οι τρόποι εφαρμογής του, πηγάζουν και υλοποιούνται από την κυβέρνηση. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας, η όποια εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής να έχει ως προϋπόθεση την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία δεν μπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες χειρισμού για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Δεν μπορεί μία μόνο περιφέρεια της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, να σηκώσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό. Είναι ώρα να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Ο πληθυσμός βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας, καχυποψίας και έντασης. Ο νομός μας διαθέτει αιρετές Διοικήσεις όλων των βαθμίδων, οι οποίες προσπαθούν με όλα τα μέσα για τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, απαιτούν σεβασμό του έργου και της θεσμικής υπόστασής τους.

Οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά κυρίως οι Δομές οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος της Π.Ε., έχουν -προ πολλού- ξεπεράσει τα όριά τους.  Πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, απαιτούνται κάποια άμεσα μέτρα με κοινό παρονομαστή την, επιτέλους, εμφανή και έμπρακτη παρουσία του επίσημου Κράτους.

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου χαρακτήρα στη Νέα Καβάλα. Ζητούμε τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Ζητούμε από την κυβέρνηση τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων εκείνων που θα ενισχύσουν ουσιαστικά- και   όχι στα λόγια -το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν εξωπραγματικές απαιτήσεις βασιζόμενες σε έκτακτα γεγονότα. Είναι προϊόν του αισθήματος αδικίας που κυριαρχεί στους συμπολίτες μας, από την αφόρητη ταλαιπωρία τους σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ζητούμε την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου με τη διαβεβαίωση ότι, σε τέτοια περίπτωση θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και της προσφοράς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ