Skip to main content

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Αδικούμαστε από την εξισωτική αποζημίωση

Στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης όπως αυτή θα διαμορφωθεί.

«Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις για να σταματήσουμε αυτή την αδικία για την περιοχή μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας με αφορμή το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως, αυτή θα διαμορφωθεί αν ισχύσει ο νέος χάρτης που δόθηκε στη διαβούλευση.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργο Κωτσό, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα, τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννη Κόκουρα, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργο Λαδόπουλο, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρη Σοφολόγη, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. Δημήτρη Ντογκούλη και τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκο Παυλοκώστα ζήτησε «η Περιφέρεια Θεσσαλία να μην αδικηθεί από αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα, με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων από τη διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς» σημείωσε ο κ. Αγοραστός για να συμπληρώσει: «Αυτό σημαίνει ότι σε 59 τοπικά διαμερίσματα σε όλη τη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μην πάρουν εξισωτική αποζημίωση. Η εξισωτική αποζημίωση από το 2016 και μετά έχει μειωθεί στο 50%. Κάποιος που έπαιρνε 5.000 ευρώ παίρνει 2.500 ευρώ. Μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων σε 59 διαμερίσματα της Θεσσαλίας κινδυνεύει να μην πάρει ούτε ένα ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση για τα επόμενα 10 χρόνια. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια δύσκολη εποχή για τους κτηνοτρόφους που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Για τους λόγους αυτούς βλέπουμε καθημερινά σε όλη τη Θεσσαλία πωλητήρια σε κοπάδια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για τον πρωτογενή τομέα τους κτηνοτρόφους μας και τους αγρότες μας, με την εξαίρεση σημαντικών περιοχών από τη μειονεκτικότητα».

Ο κ. Κωτσός υποστήριξε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε υπερδέσμευση ή υπερεκταμίευση των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης» και συμπλήρωσε ότι «με τον τρόπο αυτό υποθηκεύτηκε το μέλλον της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανακάλυψε ένα κόλπο χρησιμοποιώντας πανεπιστημιακή τεκμηρίωση με αφελής όρους» και τόνισε πως «έτσι φτάσαμε στη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς νωρίτερα είχε δώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά».

«Όλοι μας η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι άνθρωποι της παραγωγής, οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου είμαστε εδώ για να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτή την αδικία. Θέλω να πιστεύω ότι την ύστατη ώρα η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό» είπε ο κ. Κωτσός.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης «είναι το τελευταίο χτύπημα και η χαριστική βολή απέναντι στους κτηνοτρόφους».

«Η επιλογή να μειώσει από το 2016 την εξισωτική στο 50% και να δώσει εξισωτική αποζημίωση σε δικαιούχους που κατοικούν σε κάμπους και μεγάλες πόλεις οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα» είπε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας αναφέρθηκε επίσης και σε παλαιότερη συνάντηση με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, λέγοντας ότι «του είπαμε ευθέως ότι όπως δίνεται η εξισωτική αποζημίωση δεν θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ για τα πέντε χρόνια».

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Κούκουρας είπε πως «η υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση και η οποία δεν περνά από τις διαδικασίες της Βουλής, εφαρμόζεται άμεσα με την υπογραφή του υπουργού» και κατήγγειλε ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε με τον σύννομο και σωστό τρόπο που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει ένα πολύ σημαντικό θέμα δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα».

«Σήμερα έχουμε ένα πρόβλημα από χρήματα που δίνει η κυβέρνηση ασύστολα, καθώς δίνονται ετησίως 230 εκατ. ευρώ την ώρα που τα προγράμματα για νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης απορροφούν 250 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια για όλη την Ελλάδα» τόνισε.