Skip to main content

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου

Η Thessaloniki Walking Tours ετοίμασε μια περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, σε χώρους μνήμης, τέχνης, περισυλλογής και αναστοχασμού.

Από τον τόπο όπου κάποτε βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το κρυφό με έντονο μυστικισμό κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Νέα Χαλκηδόνα αναζητούμε ίχνη, ψηφίδες, μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνθέτουν το δικό τους αφήγημα για την Θεσσαλονίκη.

Με οδηγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, η Thessaloniki Walking Tours στις 30 Οκτωβρίου, κινείται στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική.

«Κατά τη διάρκεια της περιήγησης επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε την εικόνα του μεγαλύτερου εβραϊκού νεκροταφείου στα Βαλκάνια, ερμηνεύουμε την επιτύμβια στήλη ενός προξένου που είχε τραγικό τέλος, αναζητούμε σύμβολα και ιστορίες που πέρασαν στις εφημερίδες, στεκόμαστε στην τελευταία κατοικία προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, εντοπίζουμε τους τάφους των τριών βασικών εκπροσώπων του εκλεκτικισμού που διηγούνται κι αυτοί με την σειρά τους κάτι από την ιστορία τους, μπαίνουμε στο σημαντικότερο ιδιωτικό μαυσωλείο της πόλης στο σχεδόν άγνωστό καθολικό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης, στεκόμαστε μπροστά στους τάφους άγγλων, γάλλων, ιταλών, σέρβων, σενεγαλέζων, κονγκολέζων, ινδών, συναντάμε την Ζαν ντ Αρκ, για μια στιγμή τον T. Σ. Έλιοτ και εισχωρούμε στις δοξασίες μιας μυστικιστικής σέκτας που έμφανίστηκε στο Μεσαίωνα.

»Η πυκνή αφήγηση δεμένη με τη μουσική, τις εικόνες και τις γεύσεις που μοιραζόμαστε συνθέτουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε μια εκδοχή της Θεσσαλονίκης που δεν φανταζόμαστε.
Για την υλοποίηση της διαδρομής είναι απαραίτητο το λεωφορείο που θα μας μεταφέρει από το κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας στο Καθολικό και Συμμαχικό νεκροταφείο και από εκεί στην Χαλκηδόνα όπου βρίσκεται κρυμμένο το κοιμητήριο των Βογόμιλων».

Στο καφενείο «Η Πρίγκηπος», Απ. Παύλου 22, προβλέπεται στάση για ξεκούραση, ελληνικό καφέ και χειροποίητες πίτες ενώ υπάρχουν κι άλλες γευστικές εκπλήξεις.

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10.30
Διάρκεια: 5 περίπου ώρες
Συμμετοχή: 18 ευρώ (περιλαμβάνεται η μεταφορά, ο καφές και τα σνακ)
Πληροφορίες / κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com