Skip to main content

Περιμένοντας (ακόμα) η Ελλάδα την προκαταβολή από τη Μόσχα

Ακόμα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση τα 5 δισ.ευρώ «προκαταβολή» από τους Ρώσους για την διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.

Ακόμα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση τα 5 δισ.ευρώ «προκαταβολή» από τους Ρώσους για την διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα. Μολονότι στην τελευταία επίσκεψη του στην χώρα μας ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν άφησε ούτε να εννοηθεί ότι υπάρχει μια τέτοια συμβατική υποχρέωση από την πλευρά της Μόσχας, στην Αθήνα, τα 24ωρα που ακολούθησαν αυτής της επίσκεψης, οι φήμες οργίαζαν.

Η αλήθεια είναι ότι Ελλάδα και Ρωσία συζήτησαν το ενδεχόμενο της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα (άλλωστε έγιναν και οι σχετικές ανακοινώσεις) υπογράφηκε και ένα κατ' αρχήν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Κι εννοείται ότι ...προκαταβολή 5 δισ. ευρώ, όπως διαδίδονταν από ορισμένες πλευρές τις προηγούμενες μέρες, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει. Το πολύ - πολύ, σε αυτή τη φάση, η ρωσική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους όρους του εμπάργκο εισαγωγών αγροτικών προιόντων που μας έχει επιβάλλει ως αντίμετρο στα μέτρα που έλαβε η Δύση σε βάρος της για το ουκρανικό ζήτημα. Αλλά μέχρι εκεί...