Skip to main content

Περιμένοντας ένα πολύ μεγάλο δώρο από τη Φρανκφούρτη

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αξιοποιήσουν, όπως μπορούν, τη θετική συγκυρία στο μέτωπο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι, αύριο το απόγευμα, θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (QE) από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τουλάχιστον αυτό ελπίζει να ακούσει, με μεγάλη αγωνία και προσμονή η Αθήνα. Αν οι προσδοκίες επαληθευτούν, θα πρόκειται για το QE2, που όλα δείχνουν ότι θα είναι (πολύ) μικρότερο, από πλευράς διαθέσιμων πόρων  σε σχέση με το QE1, αλλά και πάλι θα είναι πολύτιμο για την Ελλάδα, που είχε μείνει εκτός του πρώτου προγράμματος. Κι αυτό γιατί θα έχει να λαμβάνειν κάποια πρόσθετα κεφάλαια, στα οποία δεν υπολόγιζε και τα οποία, εξ αυτού του λόγους ακριβώς, δεν είχε προϋπολογίσει. Κατά συνέπεια, το δώρο θα είναι κρίσιμο και σημαντικό.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αξιοποιήσουν όπως μπορούν την θετική συγκυρία, στο μέτωπο των επιτοκίων. Τι θα κάνουν; Πιθανότατα, μια ομολογιακή έκδοση, με reopening, για την ανανέωση υφιστάμενων ομολόγων. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ανάσα που θα δοθεί στο χρέος θα είναι σημαντική, αφού το κόστος αποπληρωμής του θα μειωθεί σημαντικά.

Μάλιστα, στα ελληνικά dealing rooms στοιχηματίζουν τώρα για το πότε τα επιτόκια στα εξάμηνα και τρίμηνα έντοκα γραμμάτια θα γυρίσουν αρνητικά. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται μάλλον για ιστορική καμπή, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς το που κυμαίνονταν στην κορύφωση της κρίσης, δηλαδή, μόλις πριν από μερικά χρόνια...