Skip to main content

Περιμένοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ με κομμένη την ανάσα

Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν διά στόματος πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α με τις προβλέψεις για τη διεθνή, αλλά και την ελληνική οικονομία. Όλα δείχνουν ότι θα προβλέπει πολύ βαθιά ύφεση για το 2020 και μεγάλη ανησυχία για ένα απρόβλεπτο 2021. Στην ελληνική περίπτωση, το θέμα είναι μέχρι που θα προβλέπει ότι θα φτάσει η βουτιά των βασικών της δεικτών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τα στελέχη του Ο.Ο.Σ.Α που είχε η ελληνική πλευρά στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο, έδινε μάχη για να χαλαρώσει τις υψηλές προβλέψεις για το πλεόνασμα. Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν πολύ - πολύ μακρινά κι αποδεικνύουν πόσο μάταιο είναι να κάνεις σχέδια.

Η ζωή ωστόσο συνεχίζεται και στην κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την βελτιώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα πάρει (και θα ανακοινώσει) τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα των αναδρομικών που έχουν λαμβάνειν οι συνταξιούχοι, ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου θέλει να υπάρχει διαθέσιμο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία, ώστε να στηριχτούν περαιτέρω οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, που θα πληγούν πολύ...

Επίσης, θέλει να έχει πάντα μια ρεζέρβα, σε περίπτωση που η προσπάθεια για την ανάκαμψη στραβώσει για τα καλά. Ηδη. υπολογίζεται ότι το 22% των ενήμερων δανείων έχει μπει στο καθεστώς παγώματος πλήρων λόγω κοροωνοϊού. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσό που τους αντιστοιχεί είναι μεταξύ 20 και 22 δις ευρώ. Με την προοπτική να φτάσουν και τα 25 δις ή και παραπάνω.