Skip to main content

Περιοδεία Βεστερβέλε στα Βαλκάνια

Τριήμερη περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής, με κεντρικά θέματα την
Τριήμερη περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής, με κεντρικά θέματα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τις διμερείς σχέσεις και το ζήτημα του Κοσόβου.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Κροατία, η χώρα που αναμένει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του την Παρασκευή με επίσκεψη στο Κόσοβο.

Ο κ. Βεστερβέλε θα συναντηθεί με τους πολιτικούς ηγέτες, επιχειρηματικούς παράγοντες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων των χωρών της περιοχής και θα επισκεφθεί τη γερμανική στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ευρώπη η ασφάλεια και η σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αντρέας Πέσκε.

Ο Βεστερβέλε θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να γίνουν πραγματικότητα σταδιακά και θα ζητήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει τις θέσεις της Γερμανίας για τα δυτικά Βαλκάνια και το μέλλον των χωρών της περιοχής στην Ε.Ε. στη διάρκεια διάλεξης στην Ακαδημία Επιστημών του Ζάγκρεμπ.

Στο Βελιγράδι ο κ. Βεστερβέλε θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η οικονομία της Σερβίας στην πορεία προς την Ε.Ε. - ευκαιρίες, προκλήσεις και εμπόδια» που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Στην Πρίστινα ο κ. Βεστερβέλε θα μιλήσει στη Βουλή του Κοσόβου και θα υπογραμμίσει τη στήριξη της Γερμανίας στη δημοκρατική, ανεξάρτητη ανάπτυξη του Κοσόβου, είπε ο κ. Πέσκε.