Skip to main content

Περιοδεία Κασαπίδη στη Θεσσαλονίκη - Οι προτάσεις Φάνη Παπά

Ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής της ΝΔ συναντήθηκε με όλους τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Η ατζέντα με τον Φάνη Παπά.

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής και βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης πέρασε από σχεδόν το σύνολο των αγροτικών φορέων της Θεσσαλονίκης, όπως η Κτηνιατρική και Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, το ΤΕΙ, το ΓΕΩΤΕΕ, αλλά κυρίως έμεινε στην αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οδό Παπαναστασίου.

Εκεί είχε αναλυτική ενημέρωση σε πολύωρη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Παπά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, που τον ενημέρωσαν για μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις ανά τομέα της αγροτικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία).

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ο κ. Παπάς του κατέθεσε μέσα από την πλούσια ατζέντα σειρά προτάσεων για τροποποιήσεις σε νόμους, διευκολύνοντας έτσι και το «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό έργο, καθώς τα περισσότερα ζητήματα δεν αφορούν αμιγώς στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά στο σύνολο του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα των θεμάτων περιλάμβανε τα ζητήματα των πληρωμών των δικαιούχων αγροτών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι σε εκκρεμότητα (ΕΣΠΑ), το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών που δίνει κίνητρα για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, το μεγάλο θέμα με τα βοσκοτόπια και τα έργα βελτίωσης σε αυτά, τις αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους από ασθένειες όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, η βρουκέλωση, η φυματίωση κτλ., η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, ο συντονισμός των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.

Παράλληλα, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθυστέρηση στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν θέματα χρήσης γης και ειδικά το θέμα των στάβλων και μαντριών μεγάλος αριθμός των οποίων είναι σε δασικές ή δημόσιες εκτάσεις, χωρίς άδειες. Για το ζήτημα ο κ. Παπάς έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Κασαπίδη, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να περιοριστεί η αυθαιρεσία και κυρίως οι νέες εγκαταστάσεις να μην έχουν ανάλογο πρόβλημα.

Ο κ. Παπάς είπε πως είναι αναγκαία η ενίσχυση των συνοριακών μηχανισμών ελέγχου εισαγωγής παράνομων φυτοφαρμάκων, όπως αναγκαίος είναι και ο ορισμός εξειδικευμένου προσωπικού που θα διενεργεί τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους. Συζητήθηκε το θέμα της συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων, αλλά και η τροποποίηση του νόμου για τα αδέσποτα, το ζήτημα της αδειοδότησης εγκαταστάσεων που ασχολούνται με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (από κρεοπωλεία μέχρι κέτερινγκ), ο εναρμονισμός κτηνιατρικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στις ιχθυόσκαλες και τα ιχθυοπωλεία, η ενίσχυση των λιμενικών αρχών και οι εκκρεμότητες για τις μυδοκαλλιέργειες στο Θερμαϊκό.

Οι κ.κ. Κασαπίδης και Παπάς είχαν κοινή συνάντηση και με τους δυο βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, αλλά και με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστα Γιουτίκα, τον Βασίλη Κανάκα και «γαλάζια» στελέχη της Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα οι κ.κ. Κασαπίδης και Παπάς επισκέφτηκαν την Επανομή και το Κτήμα Γεροβασιλείου, που είναι υπόδειγμα οινικής παραγωγής στην Ελλάδα και πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης με προϊόντα ποιότητας, αλλά και με πολυσχιδή δράση σε επίπεδο οινοτουρισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων με βάση το κρασί και εξωστρέφειας.