Skip to main content

Περίοδο χάριτος ως τον Δεκέμβριο δίνουν οι αγρότες

Περίοδο χάριτος μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έδωσαν σήμερα από τη Λάρισα οι Θεσσαλοί αγρότες στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
«Περίοδο χάριτος» μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έδωσαν σήμερα από τη Λάρισα οι Θεσσαλοί αγρότες στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος προέδρευσε σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας Σπύρος Τσικρίκας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους.

«Δεν είμαστε μαζοχιστές, αλλά θα βρεθούμε σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικρίκας.

Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από όλη τη Θεσσαλία και όλων των κομματικών χώρων και τέθηκαν πολλά επιμέρους ζητήματα, τα οποία αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον «αγροτικό Καλλικράτη» και στις γενικές επιτελικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με έμφαση την αποκέντρωση των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του υπουργείου εδράζεται στην ταυτότητα, την ποιότητα και την αειφορία.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος αγροτικής γης, προκειμένου οι ίδιοι να μπορούν να παίρνουν δάνεια.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η ΑΤΕ δεν παύει να είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες στο πλαίσιο λειτουργίας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αναγκασμένοι, είπε, να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο αυτό και να την εξυγιάνουμε, διαβεβαίωσε ωστόσο τους αγρότες ότι θα προστατευθούν.

Εξάλλου, τέθηκε το θέμα του Αχελώου, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις εκ μέρους του υπουργού για την πορεία του έργου, ενώ κεντρικό ζήτημα την εποχή αυτή αποτελούν οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από το πράσινο σκουλήκι.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.