Skip to main content

Περιορισμένων δυνατοτήτων τα πολεμικά που συνοδεύουν το Oruc Reis

Τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Ορούτς Ρέις από τη νηοψία.

Υπό τη συνεχή συνοδεία πέντε πολεμικών σκαφών βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει για μια ακόμα φορά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, η πορεία και η ταχύτητα του τουρκικού ερευνητικού συνάδουν με πόντιση καλωδίων, ωστόσο τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, με τις εν λειτουργία μηχανές τους να δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά.

Η δύναμη που διατηρούν γύρω από το κόκκινο σκάφος οι Τούρκοι αποτελείται από πέντε πολεμικά πλοία, μία φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες. Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry. Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, 40 περίπου ετών. Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες. Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK ή ADA οι οποίες εναλλάσσονται.

Οι ADA είναι καινούργιες και δεν τις βλέπουμε συχνά. Βλέπουμε τις BURAK που είναι μισού αιώνα, με μηδαμινές δυνατότητες, καθώς κάνουν επίδειξη σημαίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε σε ανοιχτή θάλασσα, καθώς είναι παλιά σκάφη και με υποτυπώδη οπλισμό που δεν έχουν καν δυνατότητα αυτοάμυνας.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο. Μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος (μη συναινετική νηοψία) με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του λιμενικού (σώμα ασφαλείας, όχι στρατιωτικοί).

Ουσιαστικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Ορούτς Ρέις από τη νηοψία.

Σημειώνεται ότι για 36 μέρες στην κρίση του Αυγούστου οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε ένα ελληνικό υποβρύχιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι ότι όταν όλα τα τουρκικά υποβρύχιο έλαβαν θέσεις σε περιοχές επιχειρήσεων εντοπιστήκαν, και ανά πασά στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις είχαν γνώση που βρισκόταν το καθένα.