Skip to main content

Περίπου 2.000 δέντρα κατέστρεψε ο ξυλοφάγος στα δασοκτήματα της Θέρμης

Η τεχνική έκθεση στην οποία καταγράφεται η έκταση της ζημίας που έχει προκληθεί στα πευκοδάση θα σταλεί προς το αρμόδιο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

Περίπου δύο χιλιάδες δέντρα, σε πέντε δασοκτήματα του δήμου Θέρμης έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο Tomicus piniperda (ξυλοφάγος) το οποίο ενοχοποιείται και για την εκτεταμένη καταστροφή σε μέρος του δάσους του Σέιχ Σου.

Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η ακριβής αποτίμηση των ζημιών την οποία ανέθεσε ο δήμος σε ειδική εταιρεία. Η τεχνική έκθεση στην οποία καταγράφεται η έκταση της ζημίας που έχει προκληθεί στα πευκοδάση του δήμου Θέρμης θα σταλεί προς το αρμόδιο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι άμεσες ενέργειες για την υλοτόμηση και απομάκρυνση των ξερών δέντρων προκειμένου να προστατευτεί το υπόλοιπο μέρος του πευκοδάσους που δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου Στέργιο Διαμαντόπουλο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο δασόκτημα ΙΝΣΕΝΛΗ καθώς και στην περιοχή του Μονοπήγαδου όπου διαπιστώθηκε μαζική προσβολή δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο. Αντιθέτως, στα υπόλοιπα δασοκτήματα οι ζημίες είναι πολύ μικρότερες και εντοπίζονται σε μεμονωμένα σημεία.

Ειδικότερα:

- Στην περιοχή του Δημοτικού Δασοκτήματος με την ονομασία ΙΝΣΕΝΛΗ συνολικής έκτασης 11.359,7 στρ. το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού Τριαδίου της δημοτικής κοινότητας Θέρμης εντοπίστηκε μαζική προσβολή από τον φλοιοφάγο ιό ο οποίος κατέστρεψε 1.251 δέντρα.
- Στην περιοχή του Μονοπήγαδου η ζημία είναι επίσης εκτεταμένη καθώς τα ξερά δέντρα ανέρχονται σε περίπου πεντακόσια.
- Στις υπόλοιπες περιοχές, του Αι Γιάννη στη δημοτική ενότητα Βασιλικών, στην Αγία Παρασκευή και στην Σουρωτή υπάρχουν μεμονωμένες προσβολές δέντρων που δεν ξεπερνούν τα εκατό.

Επί πλέον και στα ανωτέρω πέντε δασοκτήματα υπάρχουν και κάποια διάσπαρτα μεμονωμένα ξερά δέντρα, κυρίως κατά μήκος του κεντρικού δασικού δικτύου, τα οποία χρήζουν απομάκρυνσης και εκτιμώνται σε 10-15 % επιπλέον του συνολικού αριθμού των μετρημένων ξερών δέντρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άμεση υλοτόμηση και απομάκρυνση των πληγέντων δέντρων προκειμένου να προστατέψει το υπόλοιπο τμήμα του δασοκτήματος. Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα σταλεί στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης η τεχνική έκθεση με τη λεπτομερή καταγραφή των ζημιών προκειμένου να κινήσουν οι διαδικασίες υλοτόμησης. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί εγκαίρως, ήδη από τον Μάιο και στις 7 Ιουνίου ο δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Παναγιώτης Κυριακίδης, εκπρόσωποι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κ.ά. Εκεί αποφασίστηκε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών και άμεση υλοτόμηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.