Skip to main content

Περίπου 3,85 εκατομμύρια Κροάτες επιλέγουν νέα κυβέρνηση

Στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος η κυβερνώσα κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει μικρό προβάδισμα

Περίπου 3,85 εκατομμύρια Κροάτες καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση σε μία περίοδο, κατά την οποία τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται ξαφνικά και η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20:00, όταν και θα δημοσιευτούν τα exit-polls. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου δύο ώρες αργότερα.

Στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος η κυβερνώσα κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SDP). Kανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες.

Ρόλο ρυθμιστή ίσως να έχει τελικά το ευρωσκεπτικστικό- εθνικιστικό κόμμα Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα) του τραγουδιστή Σκόρο ή το συντηρητικού Most (Γέφυρα), αν και αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι τελικά πιο πιθανή η λύση ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των HDZ και SDP όσο και εάν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων απέρριπταν προεκλογικά την ιδέα.

Το HDZ και το SDP κινούνται στο 30%, ενώ το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα) του δημοφιλή τραγουδιστή Μίροσλαβ Σκόρο λίγο πάνω από το 10%.