Skip to main content

Περισσότερη αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση ζήτησε ο Καϊτεζίδης

Τι συζήτησε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη στη συνάντηση που είχε με τη νέα διοίκηση ης Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Συνάντηση εργασίας με τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) είχε χτες στο γραφείο του στο δημαρχείο Πανοράματος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤΑΑ Ηλίας Γιάτσιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων, έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τις δύο πλευρές να επικεντρώνονται στις προοπτικές μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕΤΑΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες θετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Ο κ. Καϊτεζίδης, με τη διπλή του ιδιότητα ως δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον δήμο σε θέματα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη και σε ζητήματα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ ενημέρωσε για τις προτεραιότητες του δήμου σε σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής θητείας. Επίσης παρουσίασε τις θεσμικές κινήσεις που υλοποιεί και σχεδιάζει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των δήμων με ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δράση που υλοποιούν η ΠΕΔ και η ΕΕΤΑΑ για τη «Δικτύωση και επιμόρφωση των Στελεχών των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Κοινωνικής Δράσης», με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τις ανάγκες και προτεραιότητες της Κοινωνικής Πολιτικής. Ακόμη τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση με περισσότερη αποκέντρωση στα πρότυπα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΕΕΤΑΑ τέθηκε το θέμα της οργανωμένης και συστηματικής τεχνικής και συμβουλευτικής στήριξης όλων των δήμων, ιδιαίτερα των πιο μικρών που στερούνται οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες. Τόσο ο κ. Γιάτσιος όσο και ο κ. Σπυρίδων δήλωσαν ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθούν νέες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναφέρθηκαν και σε δράσεις για την απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών καθώς και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας που θα καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότερη και φιλικότερη προς τους δημότες.