Skip to main content

Περισσότερη και φθηνότερη ξυλεία στους κατοίκους ορεινών περιοχών

Ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας - Τι προβλέπει η απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου - Κριτήριο τα κλιματολογικά δεδομένα

Υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί τα κριτήρια κατανομής επιπρόσθετης ξυλείας για ατομικές ανάγκες στις παραδασόβιες περιοχές της χώρας, εντάσσοντας νέες περιοχές και αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έρχεται να καλύψει τα αιτήματα πολλών περιοχών, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, που διαβιούν σε συνθήκες παρατεταμένου ψύχους και έχουν ανάγκη την παροχή επιπλέον ποσοτήτων καυσόξυλων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Συγκεκριμένα, η παρούσα απόφαση πρόκειται να καλύψει κατοίκους σε περιοχές με ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως η Φλώρινα, τα Γρεβενά, το Νευροκόπι, το Παρανέστι και άλλες περιοχές.  Ως κριτήρια θα λαμβάνονται και τα κλιματολογικά δεδομένα των περιοχών, όπως καταγράφονται στους σταθμούς μέτρησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή για όλους τους ανθρώπους της Περιφέρειας που έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα, επιπλέον 50% ποσότητες καυσόξυλων ελάμβαναν μόνο κάτοικοι σε περιοχές που είχαν υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μ, καθώς και το Νευροκόπι. Η ποσότητα αυτή έφτανε έως το ανώτατο 18 χωρικά κυβικά μέτρα ξυλείας για κάποιες κατηγορίες κατοίκων (πχ κάτοικοι σε περιοχές μέσα σε δημόσια δάση).

Με το παραπάνω, όμως, κριτήριο, περιοχές όπως η Φλώρινα με πολλές μέρες ολικού παγετού κάθε χρόνο, ήταν εκτός ρύθμισης, λόγω χαμηλότερου από τα 700 μ υψομέτρου. Με την παρούσα ρύθμιση λαμβάνονται υπόψη διαζευκτικά τα παρακάτω κριτήρια για την παροχή επιπλέον 50% ποσότητας καυσόξυλων:

  • είτε οι κάτοικοι να διαβιούν σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μ
  • είτε οι κάτοικοι να διαβιούν σε περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των 2 κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,
  • είτε σε περιοχές με περισσότερους από 3 μήνες με τουλάχιστον μια ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ως ολικός παγετός χαρακτηρίζεται εκείνη η ημέρα που η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη ή ίση του 0, ενώ μερικός παγετός υφίσταται όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μιας ημέρας είναι μικρότερη ή ίση του 0.

Επίσης, η απόφαση ρυθμίζει και το ποσό με το οποίο διανέμεται η ξυλεία αυτή στους κατοίκους και καθορίζεται ως 40% φθηνότερο των κανονικών τιμών με τις οποίες διανέμεται στις λοιπές περιοχές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση διανομής καυσόξυλων οξυάς στον δασόδρομο, το ποσό αγοράς για τον κάτοικο που διαμένει μέσα σε δημόσιο δάσος είναι 15,28 € ανά χκμ. Οι κάτοικοι που υπάγονται σε περιοχές που ισχύει ένα από τα παραπάνω τρία κριτήρια θα αγοράζουν σε αυτό το παράδειγμα την ξυλεία 9,17 €/χκμ.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση εξασφαλίζει την πρόσβαση σε περισσότερη και φθηνότερη ξυλεία για τις ανάγκες θέρμανσης των ορεινών οικισμών και των περιοχών της χώρας με πολλές ημέρες ψύχους και χαμηλές θερμοκρασίες», καταλήγει η ενημέρωση του ΥΠΕΝ.