Skip to main content

Περισσότερους καύσωνες, λιγότερες βροχές προβλέπει η WWF

Θερμοκρασίες επιπέδου καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και σφοδρές βροχοπτώσεις προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα της WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για το κλίμα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα το χρόνο.

Παράλληλα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί σε μεγάλες πόλεις όπως  η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, η Λάρισα και ο Βόλος, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Όσον αφορά τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας σημαντική θα είναι η επίδραση του φαινομένου. Από 5 έως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δε θα πέφτει κάτω από τους 20 οC.

Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι και η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Τέλος, οι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα ενώ στην Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%.

Τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.