Skip to main content

Περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το νερό από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ

Κύρια επιδίωξη η προσέγγιση της αειφόρου χρήσης των υδάτων, ως κύρια θεματική περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - Τι είναι το έργο Best Water Use - BestU

Τη δράση «Ανάπτυξη περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καλή χρήση των υδάτων», στο πλαίσιο του έργου Best Water Use - BestU, με χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020», υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.».

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται η προσέγγιση της αειφόρου χρήσης των υδάτων, ως κύρια θεματική περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.  Οι κύριοι γνωστικοί στόχοι της εκπαίδευσης είναι οι εξής:  

- Γνωριμία με βασικές περιβαλλοντικές έννοιες και την σημασία του νερού.
- Κατανόηση της σχέσης του νερού με τη φύση, του νερού με το σώμα καθώς και του νερού με το κλίμα.
- Κατανόηση της ιδιαιτερότητας του νερού κάνοντας αναδρομή σε παραδόσεις, τέχνες, πολιτιστική κληρονομιά και λαογραφία.
- Γνωριμία με τις μορφές και τον κύκλο του νερού.
- Κατανόηση των τρόπων προστασίας και εξοικονόμησης νερού και τη σύνδεση τους με θέματα ρύπανσης.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε παιδαγωγούς Παιδικών Σταθμών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται  σε πιστοποιημένη δομή δια βίου εκπαίδευσης. Έχει διάρκεια 40 ωρών και πρόκειται να το παρακολουθήσουν 3 τμήματα των 20 ατόμων - εκπαιδευτικών και παιδαγωγών.  

Για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος κατάρτισης, η «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», ως Αναθέτουσα Αρχή έχει συνάψει σύμβαση με το Μεσογειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο - Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου ΙΙ Α.Ε.

Μετά από μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων παιδαγωγών παιδικών σταθμών και των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΠΕ Θεσσαλονίκης συστάθηκαν από την Ανατολική Α.Ε. τα πρώτα δύο τμήματα ενώ είναι σε εξέλιξη η δημιουργία του τρίτου τμήματος. Τη Δευτέρα 19 και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των δύο πρώτων τμημάτων με τη συμμετοχή 20 ατόμων σε κάθε ένα από αυτά.

Γενικός στόχος του έργου Best Water Use - BestU είναι η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών για την αποτελεσματική χρήση των υδάτινων πόρων και την προστασία του εδάφους. Ειδικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και η ενίσχυση της διαχείρισης των υδάτων, μέσω της προώθησης εκστρατειών «πράσινης συμπεριφοράς» στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων, της εφαρμογής πιλοτικών δραστηριοτήτων ενσωμάτωσης των υφιστάμενων καινοτόμων μεθόδων / τεχνολογιών και της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο των στόχων του έργου και μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης των πακέτων εργασίας, το έργο προσπαθεί να τονώσει τη διασυνοριακή συνεργασία, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στις περιοχές εφαρμογών των δύο χωρών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 5 εταίροι, από την Ελλάδα η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και η ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών και από τη Βουλγαρία η EDA Bansko Αναπτυξιακή Εταιρεία στο Μπάνσκο, ο Σύνδεσμος Eco Neurokop, στο Γκότσε Ντέλτσεβ και η EDA High West Rodopi Αναπτυξιακή στο Ντεβίν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2310463930 ή στα emails: info@anatoliki.gr, environment@anatoliki.gr

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.bestu.eu και να κάνετε εγγραφή στην πλατφόρμα δικτύωσης https://network.bestu.eu/el/