Skip to main content

Περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

Στο μικροσκόπιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι βιολογικοί καθαρισμοί των 38 δήμων. Επιβλήθηκαν πάνω από 300 πρόστιμα.

Διαρκή και λεπτομερή παρακολούθηση των βιολογικών καθαρισμών και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δημιουργεί βάση δεδομένων με ακριβή στοιχεία για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις των 38 δήμων στα όριά της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ότι ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει σημαντική προεργασία για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών, καθώς η καταγραφή και χαρτογράφηση των μονάδων αυτών ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο κ. Γιουτίκας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους περιβαλλοντικούς ελέγχους σε βιολογικούς καθαρισμούς επιχειρήσεων και δήμων, σε ΧΥΤΑ και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλιστα μέσα σε ενάμιση χρόνο επιβλήθηκαν 300 πρόστιμα και εισπράχθηκαν περισσότερα από 850.000 ευρώ.

«Επιτόπου επισκεφτήκαμε και τους 65 βιολογικούς καθαρισμούς στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κάναμε μια συγκεκριμένη καταγραφή και απογραφή του τι υπάρχει μέσα σε κάθε βιολογικό καθαρισμό και πώς λειτουργεί, με ποια τεχνική και ποιο μηχανισμό. Ενημερώσαμε, βέβαια, και το υπουργείο για να επικαιροποιήσει και αυτό τη λίστα με τους βιολογικούς που είναι σε λειτουργία σήμερα στην Περιφέρεια», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η βάση δεδομένων είναι πολύ σημαντικό εργαλείο και το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του βασικού στόχου της Περιφέρειας, ο οποίος είναι να δημιουργηθεί ένα «Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο».

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και πλέον είναι εκατοντάδες, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Ο ίδιος πρότεινε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου ανάθεσης των δειγματοληψιών στους βιολογικούς καθαρισμούς σε εξωτερικούς συνεργάτες, για τέσσερα χρόνια. Η πρόταση έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση από το ΕΣΠΑ.