Skip to main content

Παίρνουν πίσω από τη Μητρόπολη το οικόπεδο του ορφανοτροφείου

Αλλάζει η κυβέρνηση την απόφαση για την παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Παπανίκου

Ολική ανατροπή σημειώνεται στην πολύκροτη υπόθεση της παραχώρησης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης του οικοπέδου του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση για παραχώρηση του οικοπέδου προς τη Μητρόπολη προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για άλλες δράσεις, επωφελέστερες για την τοπική κοινωνία. Την πληροφορία επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από την Voria.gr δήλωσε πως «πράγματι αποφασίσαμε το οικόπεδο να το κρατήσει το υπουργείο». Ο ίδιος προσέθεσε ότι τις ημέρες αυτές θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην ορφανοτροφείου. «Έχουμε σχεδόν καταλήξει στους σχεδιασμούς μας. Θα αναπτυχθούν εκεί δράσεις τις οποίες έχει ανάγκη η πόλη και η συγκεκριμένη περιοχή» εξήγησε. Οι τελικές ανακοινώσεις, όπως είπε, αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιουλίου.

Η συζήτηση για ανταλλαγή

Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο η Voria.gr η κυβέρνηση ήταν σε συζητήσεις με την Μητρόπολη προκειμένου να δοθεί άλλο οικόπεδο στην Εκκλησία για να αναγείρει το ίδρυμα ανιάτων το οποίο σχεδιάζει. Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο τον περασμένο Γενάρη. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη τον Δεκέμβριο του 2011 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Ωστόσο, στο τέλος του 2016 οι όροι της παραχώρησης δεν είχαν εκπληρωθεί και κατά συνέπεια, η παραχώρηση είχε καταστεί άκυρη γι’ αυτό και ο κ. Άνθιμος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να υπάρξει νέα σχετική απόφαση.

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση του οικοπέδου στην Μητρόπολη, αναζητούσε εναλλακτική λύση. Συγκεκριμένα έψαχνε να βρει άλλο κρατικό οικόπεδο προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Άνθιμου ώστε αυτό του πρώην ορφανοτροφείου να επιστρέψει στο κράτος και να αξιοποιηθεί για άλλες δράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η υπόθεση της ανταλλαγής των οικοπέδων δεν προχώρησε καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άκρη με τα διάφορα υπουργεία. «Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια άλλη έκταση, ιδιοκτησίας άλλων υπουργείων όμως φαίνεται προς το παρόν να έχει κολλήσει» αναφέρει ο κ. Καρέλας. Στο ερώτημα εάν το υπουργείο Εργασίας στο οποίο περιήλθε από το υπουργείο Υγείας το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου θα το πάρει πίσω από τη Μητρόπολη ακόμη και εάν δεν βρεθεί άλλο ανταλλάξιμο ο κ. Καρέλας απάντησε ότι «δεν ξέρω εάν θα πρέπει να γίνει αυτή η ανταλλαγή. Εμείς, πάντως, ως υπουργείο Εργασίας προχωράμε κανονικά στους σχεδιασμούς μας».

Η παραχώρηση στην Εκκλησία

Το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το 2000 και έκτοτε παρέμενε εγκαταλειμμένο, ενώ από το 2005 τελούσε υπό κατάληψη από νεαρά άτομα. Τον Νοέμβριο του 2011, επί δημοτικής αρχής Γιάννη Μπουτάρη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την παραχώρηση του οικοπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου ο δήμος να στεγάσει εκεί τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής Οικογενειακής Μέριμνας. Αντί όμως να παραχωρηθεί στο δήμο, ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να παραχωρήσει για πενήντα χρόνια τη χρήση του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παραχώρησης ήταν η λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Η παραχώρηση έγινε υπό κάποιους όρους οι οποίοι ωστόσο δεν εκπληρώθηκαν κι έτσι τον Δεκέμβριο του 2016 η απόφαση παραχώρησης κατέστη αυτοδικαίως άκυρη.

Στο μεταξύ, όμως, η Μητρόπολη είχε προλάβει πέρυσι το καλοκαίρι να κατεδαφίσει το κτίσμα του παλιού ορφανοτροφείου και ετοιμαζόταν να ανοικοδομήσει εκεί νέο πενταώροφο κτίριο, επιφάνειας 5.500 τ.μ.!