Skip to main content

Περού: Αυτοκτόνησε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλαν Γκαρσία

Ο πρώην αρχηγός του κράτους (1985-1990, 2006-2011) έφερε «τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι», σύμφωνα με το νοσοκομείο Κασιμίρο Ουγιόα.

Ραγδαία τροπή έλαβε η υπόθεση του πρώην προέδρου του Περού, 'Αλαν Γκαρσία Πέρες, που επιχείρησε να αυτοκτονήσει όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν. Μεταφέρθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Γκαρσία, που βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για δωροδοκία, αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό, ενώ οι αστυνομικοί έφταναν σπίτι του για να του περάσουν χειροπέδες. Αμέσως μετά, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Λίμα, γράφει η El Comercio, όπου και εξέπνευσε. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσκοομείου, ο Άλαν Γκαρσία είχε διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κρανίο.

Οι αρχές ερευνούσαν εις βάρος του κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς.

Νωρίτερα, ο Εράσμο Ρέινα, δικηγόρος του Γκαρσία είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά τον πυροβολισμό, η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου ήταν «εύθραυστη».

Πέρυσι ο Γκαρσία είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ουρουγουάη, αφού του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα ώστε να μην διαφύγει ούτε να παρεμποδίσει την έρευνα. Η Ουρουγουάη απέρριψε το αίτημα.

Την περασμένη Τετάρτη, ένας άλλος πρώην αρχηγός του περουβιανού κράτους, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), προφυλακίσθηκε στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Η γιγάντια βραζιλιανή εταιρεία οικοδομών Odebrecht μοίρασε σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαριά χώρες στην περιοχή για να κερδίσει συμβόλαια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση παραδέχθηκε πως από το 2005 έως το 2014 προέβη σε δωροδοκίες στο Περού ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), Άλαν Γκαρσία, Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι: οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι του Περού βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, ενώ η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι προφυλακίσθηκε στις 31 Οκτωβρίου.