Skip to main content

Περσεφόνη Τρίχα: Ένας άνθρωπος του τουρισμού που… χτίζει παραμυθένιες πολιτείες

Η προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, δημιουργεί μαγικά, παραμυθένια σπιτάκια από πεταμένα υλικά

Μπαίνοντας στο γραφείο της νομίζει κανείς πως ανοίγει την πόρτα σε μια μαγική πολιτεία με μικρά παραμυθένια σπιτάκια, όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να κατοικούν νεράιδες και μάγισσες. Είναι οι εντυπωσιακές δημιουργίες της προϊσταμένης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Τουρισμού, Περσεφόνης Τρίχα, που εδώ και μία τριετία φτιάχνει σπιτάκια τα οποία ανήκουν στον κόσμο των παραμυθιών, αναζητώντας, όπως λέει, το σπίτι μέσα της.

Κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιεί υλικά που οι άλλοι πετούν, για να «χτίσει» τα σπιτάκια της με βασική πρώτη ύλη για τη δομή το χαρτόνι. Οι λεπτομέρειες είναι εντυπωσιακές και όσοι την επισκέπτονται στο γραφείο της και βρίσκονται μπροστά στα σπιτάκια μένουν με το στόμα ανοιχτό, όταν ακούν πως είναι δικές της δημιουργίες και της ζητούν μάλιστα να τους φτιάξει ένα σε μεγαλύτερο μέγεθος για να… μπουν μέσα. Τα σπιτάκια είναι διαφόρων μεγεθών και παραπέμπουν, όπως λέει η ίδια, σε ταινίες του Τιμ Μπάρτον, αλλά με μια μαγική πινελιά, σε έναν συνδυασμό παραμυθιού και μαγικού ρεαλισμού. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει επτά και ετοιμάζει άλλα δύο, ενώ πριν από αυτό είχε φτιάξει τέσσερα σπιτάκια για πουλιά, από όπου και ξεκίνησε να εξασκεί το ιδιαίτερο αυτό χόμπι.

Η κατασκευή ενός σπιτιού μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες μέχρι μήνες. Άλλωστε, η Περσεφόνη Τρίχα δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Για να φτιάξει μια μινιατούρα λάμπα πετρελαίου για ένα από τα σπίτια της έψαχνε μέρες σε φαρμακεία και κτηνιατρεία για το πάνω μέρος μιας ειδικής αμπούλας ένεσης.

«Ήθελα να εξισορροπήσω το εγκεφαλικό κομμάτι της δουλειάς του τουρισμού με κάτι υλικό, χειροπιαστό, τα αποτελέσματα του οποίου θα μπορούσα να τα δω άμεσα» λέει στη Voria η Περσεφόνη Τρίχα, που παραδέχεται πως η… μαγεία υπήρχε πάντα στη ζωή της.

Η επιλογή του σπιτιού ως αντικειμένου δημιουργίας δεν ήταν τυχαία. Για εκείνη άλλωστε είναι η αίσθηση των φίλων, του ανήκειν, η ασφάλεια, η δημιουργία και η συνδημιουργία. «Αν βρεις το σπίτι μέσα σου, βρίσκεις την ειρήνη μέσα σου και μετά κινείσαι σε άλλα επίπεδα στη σχέση με τον εαυτό σου και τους άλλους. Είναι μεταδοτικό, κολλητικό θα έλεγα» εξηγεί.

Τουρισμός και… παραμύθι

Η Περσεφόνη Τρίχα, προϊσταμένη στην εν λόγω υπηρεσία τα τελευταία δέκα χρόνια και άνθρωπος του τουρισμού από το 1984, με σπουδές στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στα οικονομικά, ήταν ανέκαθεν ένα ανήσυχο και καλλιτεχνικό πνεύμα. Από παιδί θυμάται να θέλει να δημιουργεί με τα χέρια της. Άλλωστε, ήταν εκείνη που έφτιαχνε τα ρούχα για τις κούκλες της και οι χειροτεχνίες την συντρόφευαν μια ζωή, από κοσμήματα μέχρι υφασμάτινες μάσκες. Στην πρώτη καραντίνα άρχισε να φτιάχνει σπιτάκια για πουλιά από μπουκάλια απορρυπαντικών, μεταλλικά κουτιά και δοχεία από γάλα. Μάλιστα, ένα πουλί γέννησε μέσα σε ένα από τα σπιτάκια της. Όταν όμως το μάτι της έπεσε σε ένα βίντεο για την κατασκευή σπιτιών από χαρτόνι, αποφάσισε να το δοκιμάσει και το 2021 άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα. Σύντομα τα σπιτάκια δημιούργησαν μια μικρή παραμυθένια πολιτεία, στην οποία η Περσεφόνη Τρίχα αποδρά κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα.