Skip to main content

Πεσκόφ: Η Δύση έχει κλέψει τις περιουσίες μας - Δεν δείχνουν επιθυμία να μας ακούσουν

«Ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών μας στοιχείων έχει ουσιαστικά κλαπεί από συγκεκριμένες δυτικές χώρες», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι έχουν «κλέψει ουσιαστικά» τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα μέσω των κυρώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταβιβάσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Γενικά, ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών μας στοιχείων έχει ουσιαστικά κλαπεί από συγκεκριμένες δυτικές χώρες».

Οι πρωτόγνωρες δυτικές κυρώσεις έχουν παγώσει περίπου το 50% των αποθεμάτων της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα, που ανέρχονταν σχεδόν σε 640 δισεκ. δολάρια προτού η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι κύριοι Μακρόν και Σολτς δεν δείχνουν καμία επιθυμία να μας ακούσουν»

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των δεσμευμένων ρωσικών αποθεμάτων στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν δείχνουν «καμία επιθυμία» να συμμετάσχουν σε μια διαμεσολάβηση στις συνομιλίες ειρήνης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά τους κυρίως Μακρόν και Σολτς, τον τελευταίο καιρό, δεν δείχνουν καμία επιθυμία να ακούσουν τη θέση της ρωσικής πλευράς και να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε προσπάθειες διαμεσολάβησης» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εγκώμια Πεσκόφ στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή ο Πεσκόφ έπλεξε το εγκώμιο για «τη θέση της Άγκυρας, που είναι πολύ διαφορετική από εκείνην του Παρισιού και του Βερολίνου».

«Η Άγκυρα δείχνει τη βούλησή της να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης» οι οποίες «εκτιμήθηκαν πολύ» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που εξαρτάται πολύ από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, πάσχισε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να διατηρήσει τη σχέση της με την Ουκρανία και τη Ρωσία και δεν συμμετείχε στις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Η Άγκυρα έπαιξε ρόλο κλειδί στην ανταλλαγή αιχμαλώτων τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία καθώς και στην επίτευξη τον Ιούλιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου.

Ο Ερντογάν σε ρόλο μεσάζοντα

Δύο φορές φιλοξένησε επίσης τον Μάρτιο στο έδαφός της Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους για συνομιλίες που απέβησαν άκαρπες, με τα δύο μέρη να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την αποτυχία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν κατ΄επανάληψη τους τελευταίους μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στα μέσα Οκτωβρίου τη δημιουργία ενός «κόμβου αερίου» στην Τουρκία, μια πρωτοβουλία που υποστήριξε ο Ερντογάν ο οποίος απαίτησε από την κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται «χωρίς να περιμένει» τη δημιουργία του.