Skip to main content

Ειρηνευτικό σχέδιο έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο - Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για το Azovstal

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία υπέβαλε προσχέδιο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία «με σαφή γλώσσα» και περιμένει απάντηση.

Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας απέστειλε η Μόσχα στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία υπέβαλε προσχέδιο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία «με σαφή γλώσσα» και περιμένει απάντηση.

«Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο μας το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους, παραδόθηκε στην ουκρανική πλευρά. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Περιμένουμε μιαν απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Έληξε το τελεσίγραφο στη Μαριούπολη

Το τελευταίο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τους Ουκρανούς μαχητές που κρατούνταν στη Μαριούπολη έληξε το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς σημάδια μαζικής παράδοσης.

Η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στα ανατολικά, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από πυροβολικό και ρουκέτες προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε αυτό που Ουκρανοί αξιωματούχοι ονόμασαν Μάχη του Ντονμπάς - μια τελευταία ώθηση από τη Μόσχα για να καταλάβει δύο ανατολικές επαρχίες που διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Η εισβολή της Ρωσίας, διάρκειας σχεδόν οκτώ εβδομάδων, δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Μόσχα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη βόρεια Ουκρανία μετά την απόκρουση μιας επίθεσης στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά έχει επιστρέψει στρατεύματα για μια επίθεση στα ανατολικά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από το 1945 έχει οδηγήσει σε φυγή σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο εξωτερικό και έχει μετατρέψει τις πόλεις σε ερείπια.

Στα ερείπια της Μαριούπολης, τον τόπο των σκληρότερων μαχών του πολέμου και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής, η Ρωσία χτυπούσε το τελευταίο κύριο προπύργιο της Ουκρανίας, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Η Ουκρανία λέει ότι εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονται καταφύγιο κάτω από το εργοστάσιο. «Ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο Διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Η Ρωσία προσπαθεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η κατάληψη της πόλης θα ήταν ένα μεγάλο στρατηγικό έπαθλο, συνδέοντας το έδαφος που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Στις 2 μ.μ. έληξε η νέα προθεσμία και σύμφωνα με πληροφορίες μόλις πέντε άτομα είχαν παραδοθεί, μια ημέρα αφότου κανείς δεν είχε ανταποκριθεί σε παρόμοια κλήση παράδοσης.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να μην παραδοθεί ποτέ στη Μαριούπολη και το γενικό επιτελείο της είπε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο εργοστάσιο.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να στείλει 90 λεωφορεία για την απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη την Τετάρτη, λέγοντας ότι κατέληξε σε «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Ρωσία για έναν ασφαλή διάδρομο.

Η Μόσχα έχει μπλοκάρει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες αποστολής πομπών στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Ερυθρό Σταυρό στα τέλη Μαρτίου.

Οι άμαχοι μπόρεσαν να διαφύγουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας μόνο με τα δικά τους οχήματα, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία στη Ρωσία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ανθρωπιστική εκκένωση και το Κίεβο αναγκαστική απέλαση.

Το άλλοτε ακμαίο λιμάνι των 400.000 κατοίκων, η Μαριούπολη, έχει μετατραπεί σε μια πολιτεία ερειπίων με πτώματα στους δρόμους και τους κατοίκους περιορισμένους σε υπόγεια.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.