Skip to main content

Pet Festival, Σαλόνι Αλόγου και startups στη μεγαλύτερη Zootechnia

Από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo η μεγαλύτερη Zootechnia όλων των εποχών – Πληθώρα εκδηλώσεων

Στις 31 Ιανουαρίου ανοίγει τις πύλες της η 11η Zootechnia, η εξειδικευμένη έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo. Παρούσες θα είναι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις, από τα πιο σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων μέχρι μηχανήματα, εξοπλισμό, υπηρεσίες, αλλά και έρευνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Ηelexpo, Τάσο Τζήκα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών, με την παρουσία κορυφαίων εταιρειών των παραπάνω κλάδων. Όπως είπε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 988 εκθέτες έναντι 939 της προηγούμενης, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνεται ανέρχεται σε 16.663 τμ έναντι 14.350. Σημαντικός είναι και ο διεθνής χαρακτήρας της έκθεσης, αφού οι ξένες, άμεσες και έμμεσες, συμμετοχές προέρχονται από 41 χώρες (οι ξένοι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από 14 χώρες). Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια η Zootechnia θα φτάσει σε συμμετοχές το μέγεθος της Agrotica.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, φέτος είναι πλούσιο το πρόγραμμα των ξένων hosted buyers, που ανέρχονται σε 380, ενώ, σε συνέχεια του Digital Greece της 83ης ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το Digital Greece: Zootechnia Edition, όπου καινοτόμες start-ups που απασχολούνται στους τομείς προσέγγισης και διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, εκτροφής, διατροφής ζώων, συντήρησης του ζωικού εξοπλισμού κλπ., καθώς, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, Δήμητρα Εμμανουηλίδου, τόνισε ότι ο ελληνικός κτηνοτροφικός και πτηνοτροφικός τομέας μπορεί να ηγηθεί στις αγορές των Βαλκανίων και η Zootechnia μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η ίδια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αγορά του γάλακτος, όπου διαπίστωσε δραματική μείωση των τιμών, ενώ τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρεί στον κλάδο είναι οι ελληνοποιήσεις και οι μικρές ποσότητες παραγωγής ανά μονάδα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, Σάββας Μπαλουκτσής, χαρακτήρισε μονόδρομο τον εκσυχρονισμό των μηχανημάτων και μονάδων παραγωγής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Αρσένο, στο περίπτερο 2 θα υπάρχει ένας πρότυπος βιοκλιματικός στάβλος, ελληνικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Όπως είπε, ο στάβλος αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και διασφαλίζει την ευζωία και την απόδοση των ζώων. Οι επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν γάλα γαϊδάρας.

Τα εγκαίνια της 11ης Zootechnia θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, την Πέμπτη στις 19:00. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.

Πλούσιες εκδηλώσεις

Μεταξύ των εκδηλώσεων που ξεχωρίζουν στη φετινή διοργάνωση της Zootechnia είναι το Pet Festival, στο οποίο  οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά, αγώνες agility, ένα υπέροχο, διαδραστικό κυνάθλημα μετ’ εμποδίων. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο στίβο, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη θετική μέθοδο εκπαίδευσης με clicker, να παίξουν frisbee, να καθοδηγήσουν τον σκύλο τους σε μία διαδρομή agility, αλλά και να δοκιμάσουν το διαδραστικό άθλημα του agility με εκπαιδευμένους σκύλους. Οι λάτρεις της γάτας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τις φυλές: Βρετανική, Υμαλαϊων, Περσική και Σαβάνας. Επίσης, στην ενότητα για τα πτηνά συντροφιάς θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τα μέλη του Συλλόγου Πτηνών Αναψυχής Μακεδονίας (ΕΠΑΜ), για τη σωστή φροντίδα, διατροφή και υγεία τους.

Ακόμη, η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει για 7η φορά την εκδήλωση «Σαλόνι Αλόγου» με στόχο την καθιέρωση μιας μεγάλης συνάντησης των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο περίπτερο 17 θα συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ. θα μπορούν να παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες κλπ. Παράλληλα θα υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι απέναντι από την πίστα για την συμμετοχή των Ιππικών Ομίλων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για την κυκλική οικονομία στη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ 1-3 Φεβρουαρίου διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συνέδριο Το Κρέας και τα Προϊόντα του «Από τον στάβλο στο πιάτο».

Επιπλέον, η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020 διοργανώνει ενηµερωτικές οµιλίες στο Περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων µε κεντρικό θέµα «Τα πλεονεκτήµατα της ελληνικής κτηνοτροφίας: δυναµικό όχηµα για το σχεδιασµό στρατηγικής για την ελληνική γαστρονοµία».