Skip to main content

Πετάει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις αφίξεις επιβατών

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2013, θα πετάξουν από και προς το «Μακεδονία» επιπλέον 120.000 – 130.000 επιβάτες, δηλαδή συνολικά περίπου 220.000, έναντι περίπου 100.000 πέρυσι», δήλωσε ο αερολιμενάρχ

της Άννης Καρολίδου

Εξαιρετικά ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική σαιζόν, με βάση την κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Μόνο στο δίμηνο Μαϊου – Ιουνίου, πέταξαν από το «Μακεδονία» 60.000 επιβάτες, όταν πέρυσι  στη διάρκεια όλης της χρονιάς, κινήθηκαν περίπου 100.000 επιβάτες.

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2013, θα πετάξουν από το «Μακεδονία» επιπλέον 120.000 – 130.000 επιβάτες», δήλωσε στη Voria.gr, ο αερολιμενάρχης Αχ. Τοπούζας.

Τα καλά νέα για αύξηση της τουριστικής κίνησης, που έρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενισχύονται από τα στοιχεία της ΥΠΑ για το «Μακεδονία» κατά τον μήνα Ιούνιο, όταν την πολύ ευχάριστη έκπληξη έκανε η αγορά της Ουκρανίας, με διπλασιασμό των τουριστών που αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, μεσοσταθμικά η κίνηση των επιβατών αυξήθηκε κατά 4,34% ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,21%. Σε παρένθεση να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, Μάϊο, η κίνηση είχε μεσοσταθμική αύξηση 8,35% και οι αφίξεις – ως επί το πλείστον από το εξωτερικό- είχαν αύξηση 13,21%.

Τον Ιούνιο, πρώτο μήνα του καλοκαιριού, οι Ουκρανοί που πάτησαν στο «Μακεδονία», μπορεί να μην ήταν περισσότεροι από τους Ρώσους, ήταν όμως υπερδιπλάσιοι από εκείνους που ήρθαν πέρυσι, φθάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τις 10.000.

Αλλά και οι Ρώσοι ήταν περισσότεροι, αφού ο αριθμός των αφιχθέντων αυξήθηκε κατά 17% , στις 39.000.

Αύξηση όμως καταγράφηκε και από άλλες αγορές. Έτσι, η Turkish Airlines, έφερε κατά 37% περισσότερους επιβάτες, ενώ αύξηση στις αφίξεις επιβατών σημειώθηκε και από Αγγλία, 5,5%, από Γερμανία επίσης 5,5% αλλά και από Ιταλία 5,9%.

Αλλά υπήρξαν και αγορές από τις οποίες καταγράφηκαν μειώσεις και μάλιστα μεγάλες σε ποσοστά. Έτσι, η μεγαλύτερη μείωση, αν και αναμενόμενη, σημειώθηκε από την Ελβετία όπου ο αριθμός των επιβατών που αφίχθησαν τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 74%. Η μείωση ήταν αναμενόμενη γιατί σταμάτησε να πετάει η Swiss, η οποία έκανε καθημερινά δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη από Ζυρίχη. Βεβαίως, η Θεσσαλονίκη συνδέθηκε με ελβετικό προορισμό, με τη SkyWork, αλλά με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα και, όχι από Ζυρίχη αλλά από Βέρνη.

Επίσης, μείωση 31% καταγράφηκε στις αφίξεις από Κύπρο, κάτι αναμενόμενο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η όχι και τόσο αναμενόμενη μείωση αφορά την αγορά του Ισραήλ. Οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 50%, αλλά με στοιχεία ΥΠΑ, αυξήθηκαν οι αφίξεις Εβραίων τουριστών σε Ρόδο και Κω, πιο κοντινούς και καθαρά τουριστικούς προορισμούς.