Skip to main content

Πεταλωτής: «Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε θέματα ήθους και διαφάνειας»

Ως «απόδειξη της διαφάνειας» που υπάρχει στις διαδικασίες πρόσληψης των ειδικών γραμματέων, δικαιολόγησε ο κ. Γ. Πεταλωτής την ανάκληση της απόφασης του ορισμού του Ανδρέα Κουτούπη στην Ειδική Γραμματ
«Έγινε μια επιλογή με τη γνωστή διαδικασία, στην οποία εμμένουμε, και είναι μια απόδειξη της διαφάνειας που υπάρχει σε αυτήν τη διαδικασία. Εφόσον, όμως, τίθενται θέματα ήθους και διαφάνειας, δεν κάνουμε καμία έκπτωση. Ο συγκεκριμένος ειδικός γραμματέας ανέπτυξε μια δράση που, μόλις την πληροφορηθήκαμε, είχαμε και την ανάλογη αντίδραση. Αυτή η άμεση αντίδρασή μας είναι και η απόδειξη πόσο διαφανής και ξεκάθαρη είναι αυτή η διαδικασία».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με την ανάκληση της απόφασης του ορισμού του Ανδρέα Κουτούπη στην Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ.

Ερωτηθείς εάν ο υπουργός Οικονομικών έχει την «πολυτέλεια» να εξετάζει βιογραφικά, ενώ η οικονομία «είναι στην εντατική», ο κ. Πεταλωτής απάντησε «Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, εντός και εκτός Ελλάδας, και εμείς δεν πρόκειται να αποσπαστούμε από αυτό».

Στην ερώτηση από ποιον θα ζητήσει ευθύνες ο πρωθυπουργός για την επιλογή του κ. Κουτούπη και εάν γνώριζαν στην κυβέρνηση ότι ήταν στέλεχος της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ευθυνών, παρέπεμψε στην χθεσινή σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης και τόνισε ότι «το θέμα για εμάς έχει εξαντληθεί».

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει δεύτερες σκέψεις για τη διαδικασία επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη διαδικασία αυτή, η οποία είναι καινοτόμος και βγάζει τη διαφάνεια της στελέχωσης του δημόσιου τομέα προς τα έξω.

«Από την επιλογή και τα αποτελέσματα των γραμματέων που έχουν δημοσιευθεί, η σοβαρότητα της δουλειάς της επιτροπής και όσων στελεχώνουν αυτή τη διαδικασία, αποδεικνύεται», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς ποιοι έκαναν την επιλογή του κ. Κουτούπη.

Ερωτηθείς εάν ελήφθη υπόψη για την επιλογή του κ. Κουτούπη το γεγονός ότι στο βιογραφικό του ανέφερε ότι είναι στέλεχος εταιρίας «που έχει κατά καιρούς πάρει δουλειές του Δημοσίου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «μόλις λάβαμε γνώση της συμπεριφοράς και της δράσης του, ανακαλέσαμε τον ορισμό του».

«Για θέμα άλλου γενικού γραμματέα δεν έχω να σας πω τίποτα», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ηλία Πεντάζο.

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν γνωρίζει η κυβέρνηση, καθώς δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του, ότι ο κ. Πεντάζος «υπήρξε συνεργάτης του κ. Φώλια για έναν χρόνο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού είπε ότι δεν είναι σωστό να απομονώνεται μια δράση ενός γενικού γραμματέα, σημείωσε πως «τα κριτήρια που εμείς βάλαμε ήταν κριτήρια ουσιαστικών προσόντων, πολιτικής δράσης και εμπειρίας και κοινωνικής προσφοράς».

«Με τα κριτήρια που έχουμε κάναμε την επιλογή, στην οποία εμμένουμε», πρόσθεσε.

«Ως προς το αν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς ανήκουν σε άλλα κόμματα πέρα από το ΠΑΣΟΚ, η διαδικασία είναι ανοιχτή και υπάρχει συνεκτίμηση όλων των στοιχείων», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει «άνοιγμα» και σε άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς η διαδικασία στελέχωσης του κράτους αφορά θέσεις πολιτικής ευθύνης.

«Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ΄΄ποινικοποίηση΄΄ της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς βάλαμε συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες προχωράμε», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς τι θα πει η κυβέρνηση στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα υποστηρίξουν ότι αποκλείονται από τον κρατικό μηχανισμό, λόγω της κομματικής τους ιδιότητας, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα προσόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ