Skip to main content

Πεταλωτής: «Προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας»

Κλίμα σταθερότητας και διόρθωση των λαθών του παρελθόντος είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι στόχοι της νέας κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Είχαμε χτες διάφορα αντικρουόμενα σενάρια για την ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο διεθνή Τύπο, κερδοσκοπικές επιθέσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «την έκταση των παιχνιδιών αυτών επιτρέπει η απώλεια της αξιοπιστίας της οικονομίας μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας οι πολιτικές μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

«Εμείς ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, της οικονομίας μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και εξέφρασε «σιγουριά» ότι αυτή η κυβέρνηση θα κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος καταδίκασε τα σενάρια, για τα οποία έκανε νωρίτερα λόγο, και τόνισε ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει σε τίποτα. Επεσήμανε δε ότι «δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό σεναρίων».

Ερωτηθείς ποιοι ασκούν αυτές τις «κερδοσκοπικές πιέσεις», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «μια ματιά για το τι γίνεται διεθνώς μπορεί να μας το δείξει».

Επιπλέον, ερωτηθείς αν για αυτές τις «κερδοσκοπικές επιθέσεις» έχει ευθύνη και η σημερινή κυβέρνηση, μετά την αναφορά για χρεοκοπία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να αποδίδουμε ευθύνη σε μια κυβέρνηση 50 ημερών και να αφήνουμε έξω την αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση αναξιοπιστίας.

«Πάνω απ΄ όλα προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα σταθερότητας, ένα σταθερό περιβάλλον στα δημοσιονομικά και τα οικονομικά, διορθώνουμε τα λάθη του χθες, δημιουργούμε τομές και ρήξεις τις οποίες δρομολογούμε για την πορεία της χώρας μας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς τί έχει κάνει η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις 50 ημέρες, για να μην αναπτύσσονται σενάρια και κερδοσκοπικές πιέσεις.

Ερωτηθείς δε αν έχουν πειστεί οι διεθνείς αγορές για τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και βήμα προς βήμα ανακτά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, θωρακίζοντας την οικονομία και το κράτος.

Σχετικά με το αν, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει δημόσια παρέμβαση για να δώσει μια «κατεύθυνση» στον ελληνικό λαό, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά, το σχέδιό της ξετυλίγεται βήμα προς βήμα και πως «παρέμβαση του πρωθυπουργού όταν χρειάζεται και όπου απαιτείται γίνεται».

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η αλήθεια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχουν οι εκτιμήσεις της ΕΕ, αλλά και οι εκθέσεις μεγάλων διεθνών τραπεζών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, τόσο δύσκολη όσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, αλλά σαφώς η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους προεκλογικούς της στόχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εμείς συντηρούμε την ελπίδα που έχουμε δώσει στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές, είμαστε δεσμευμένοι με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και με αυτές πορευόμαστε».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της υποψήφιας για την προεδρία της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα συχνά ταξίδια του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «είμαστε κυβέρνηση λίγων ημερών, η οποία έχει κάνει τόσα που δεν έχουν κάνει τόσες κυβερνήσεις επί χρόνια».

Πεταλωτής: «Δεν δεχτήκαμε καμία πίεση»

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έδωσε 9 άγονες γραμμές στην Olympic Air κατόπιν πιέσεων από τον Ανδρέα Βγενόπουλο ή επειδή πληρούσε τις προϋποθέσεις του σχετικού διαγωνισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει συγκεκριμένους τρόπους διαγωνισμού και ανάθεσης των «άγονων» γραμμών.

«Καμία πίεση δεν δεχτήκαμε και σε καμία πίεση δεν ενδώσαμε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο Γ. Πεταλωτής για την ΠΓΔΜ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που επέβαλε την εθνική κόκκινη γραμμή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωβουλής,που προτείνει να δοθεί στη γείτονα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Τόνισε δε ότι «η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μόνο μέσα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τους».

«Ακόμα και να υπάρχει συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυστηρά μέσα από το γνωστό πλαίσιο του ΟΗΕ και έτσι προχωράμε», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με το αν θα συζητηθεί το ζήτημα της ονομασίας, ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γκρούεφσκι, κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες.


πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ