Skip to main content

Πεταλωτής: «Θετικό πρόσημο οι πρώτες 100 ημέρες»

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το συμβολικό, πρώτο, διάστημα, της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τι απάντησε για «Καλλικράτη», ΦΠΑ, εκτροπή Αχελώου και «νυχτερινές» τροπολογίες.
«Το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνεται με θετικό πρόσημο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο Ζάππειο, όπου ο κ. Παπανδρέου θα δώσει το πρώτο στίγμα του κυβερνητικού έργου μέσα σε αυτό το συμβολικό διάστημα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις μεγάλες ανατροπές που η κυβέρνηση ήδη έχει δρομολογήσει με τα νομοσχέδια για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για έναν «δύσκολο προϋπολογισμό που όμως υλοποιεί πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» και για τον «Καλλικράτη».

Σχετικά δε με το πότε θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Το έργο που έχει παράξει αυτή η κυβέρνηση είναι περισσότερο και ποιοτικότερο από όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, δεδομένης της κατάστασης που παραλάβαμε από τη ΝΔ, στην οικονομία και το κράτος», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η κατάσταση έχει «πυροδοτήσει» το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους εταίρους, η οποία, όπως είπε, φαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι η κυβέρνηση απαντά με την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Κληθείς να σχολιάσει προσεγγίσεις στον Τύπο περί εικόνας «Βαβέλ» και «σύγχυσης» της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση με ό,τι παρέλαβε έκανε συγκεκριμένη επιλογή να ανοίξει όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα και ότι θα κριθεί με τον απολογισμό που θα κάνει.

Σημείωσε δε ότι είναι επόμενο, μέσα σε μόλις τρεις μήνες που η κυβέρνηση έχει ανοίξει ζητήματα οικονομίας και κράτους που δεν άνοιξαν δεκαετίες ολόκληρες, να υπάρχουν τέτοιου είδους εντυπώσεις που δεν ευσταθούν.

«Το ότι κυκλοφορούν σενάρια, εκδοχές ή πιθανές προτάσεις και λύσεις που προέρχονται πολλές φορές από τη διαβούλευση που γίνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν και τελικά μέτρα και αποφάσεις», επεσήμανε. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια κυβερνητική πρόταση και εισήγηση.

Επιπλέον, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι κρίνεται αυστηρά από τον Τύπο, ο κ. Πεταλωτής ότι η κυβέρνηση δέχεται την κριτική από όλους και από τον Τύπο όσον αφορά σε πράξεις, γεγονότα και παραλείψεις. Εξήγησε δε ότι και παραλείψεις και λάθη μπορεί να γίνουν μέσα στον πυρετώδη τρόπο που εργάζεται η κυβέρνηση. Όσον αφορά στα πρόσωπα υπουργών ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεχόμαστε να κριθούν βάσει γεγονότων, όχι βάσει σχολίων.

Με αφορμή δε χτεσινή παρεμφερή ερώτηση που του τέθηκε κατά την ενημέρωση των συντακτών, για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που αφορούσε στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι όταν σχόλια και δημοσιεύματα αφορούν υπουργούς και αποτελούν «λιβελογραφήματα», τότε η κυβέρνηση θα δίνει την απάντησή της.


Κοινές απόψεις για την εκτροπή του Αχελώου

Σε αναφορά του πρωθυπουργού σε προεκλογική ομιλία του στη Λάρισα παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης για την εκτροπή του Αχελώου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το εάν υπάρχει διαφορετική άποψη για την εκτροπή του Αχελώου, ανάμεσα στην υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και τον Χρ. Παπουτσή με αφορμή τη χτεσινή του παρέμβαση στη Βουλή ή ανάμεσα στην υπουργό και τη θέση που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν βλέπει ότι υπάρχει αντίφαση.

«Η υπουργός περιβάλλοντος έχει χρέος να προστατεύει και το περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις και με όλες τις προϋποθέσεις και η βούληση της κυβέρνησης είναι αυτή», εξήγησε.

«Χωρίς νυχτερινές τροπολογίες», απαντά ο Γ. Πεταλωτής στην παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή

Αναφορικά με τη διαφωνία που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής για τη διαδικασία της κατάθεσης της τροπολογίας για τις γονικές παροχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρχουν οι λεγόμενες «νυχτερινές» τροπολογίες, «όπως γινόταν κατά κόρον».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση η τροπολογία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, πριν τη συζήτηση στη Βουλή, άρα κανείς βουλευτής δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να εκφράσει την άποψή του επί της τροπολογίας να γίνει επεξεργασία στην επιτροπή, να διασαφηνιστεί, έτσι ώστε στην ολομέλεια της Βουλής να πάει ένα συγκεκριμένο επεξεργασμένο νομοθέτημα». Εξήγησε δε ότι υπήρξε μια έκτακτη, συγκεκριμένη ανάγκη σε αυτή την περίπτωση.