Skip to main content

Πεθαίνουν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης...

«Πύρρειο» αύξηση 5% σημειώνουν οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 5% και τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Πωλητήριο σε 18 ξενο

Τουριστική ένδεια στη Θεσσαλονίκη παρατηρεί τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Αριστοτέλης Θωμόπουλος, επισημαίνοντας πως η πόλη βρίσκεται στη χειρότερη θέση από οποιονδήποτε άλλο ελληνικό τουριστικό προορισμό.

Όπως ανέφερε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση Philoxenia – που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη – το εννεάμηνο του 2011 έχει σημειωθεί μια αύξηση στις διανυκτερεύσεις της τάξης του 5%, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από συρρίκνωση του τζίρου των ξενοδοχείων κατά 5%, λόγω της μείωσης των τιμών στην οποία προχώρησαν οι ξενοδόχοι, για να προσελκύσουν πελάτες.

«Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν. Μπορεί κανείς, μέσω ίντερνετ, να βρει πλέον δωμάτιο στην πόλη, σε πεντάστερο ξενοδοχείο, στα 85 ευρώ, όταν στην Λάρισα, στον Βόλο και σε άλλες επαρχικές πόλεις της χώρας, τέτοιες τιμές, σε κορυφαία ξενοδοχεία, επ' ουδενί δεν υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος, επισημαίνοντας, επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι φέτος έχει μπει πωλητήριο σε 18 ξενοδοχεία, από 12 που ήταν πέρσι (σ.σ. τέλος Δεκεμβρίου επίκειται το λουκέτο στο Μακεδονία Παλάς).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, υπάρχει μια ριζική μεταβολή του προφίλ των πελατών. «Το τουριστικό μείγμα της πόλης μέχρι πρόπερσι ήταν 75% Έλληνες και 25% ξένοι. Το εννεάμηνο 2011 οι Έλληνες αποτελούν το 58% και ξένοι το 42%, και αυτό όχι επειδή αυξήθηκαν οι ξένοι, αλλά λόγω της μείωσης των Ελλήνων», ανέφερε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι Έλληνες τουρίστες παραμένουν πρώτοι σε απόλυτα μεγέθη και ακολουθούνται πλέον  από τους Ισραηλινούς και τους Κύπριους. Μάλιστα, ο κ. Θωμόπουλος δήλωσε ότι φέτος η άφιξη τουριστών από το Ισραήλ σημείωσε αύξηση 300%, κατά 100% αυξήθηκαν οι Ρώσοι, ενώ στο 25%ανήλθε η αύξηση για τους επισκέπτες από τις χώρες των Βαλκανίων.

«Η αποεπιχειρηματικοποίηση που σημειώθηκε στην πόλη, μαζί με τα λουκέτα και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει μειώσει πάρα πολύ τον corporate τουρισμό και την άφιξη επιχειρηματιών στην πόλη, οι οποίοι είναι και οι ποιοτικότεροι πελάτες», τόνισε.

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική για την επιβολή του τέλους ακινήτων στα ξενοδοχεία, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών ότι θα εξαιρεθούν. «Ο κ. Βενιζέλος κορόιδεψε τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Α.Ανδρεάδη, και επέλεξε να εξαιρέσει μόνο τους βιομηχάνους και βιοτέχνες», είπε.

«Το τελευταίο διάστημα δεν έχει  πραγματοποιηθεί καμία συντεταγμένη προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως “συνεδριούπολης», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΑ), Δέσποινα Αμαραντίδου, συμπληρώνοντας πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στην 196η θέση παγκοσμίως από την 80η θέση που κατείχε πριν 2-3 χρόνια σε ό,τι αφορά τη διενέργεια διεθνών συνεδρίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρεάς Ανδρεάδης εκτίμησε ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με αύξηση 10% στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει, συνεισφορά του τουρισμό στο ΑΕΠ κατά 1,5% και αύξηση θέσεων εργασίας κατά 100.000. Τα παραπάνω ποσά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, εάν αναλογιστεί κανείς την εκτίναξη τόσο της ύφεσης, στο 5,2%, όσο και της ανεργίας, στο 18,4%.
 
Για το 2012, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε πως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τρεις λόγους:

- Πρώτον από τις ευρωπαϊκές αγορές δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε αφίξεις και έσοδα,  λόγω της επικείμενης ύφεσης ή στην καλύτερη περίπτωση αναιμικής ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει οι ενατθούν οι προσπάθειες που γίνονται για αύξηση της τουριστικής ροής από Ρωσία, Βαλκάνια και Κίνα.

- Δεύτερον, η εικόνα της Ελλάδας είναι κάκιστη τις τελευταίες εβδομάδες,  κορυφώνοντας την αρνητική δημοσιότητα των δύο τελευταίων χρόνων. Χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι προκρατήσεις των Άγγλων τουριστών ήταν στα περσινά επίπεδα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 75%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των προκρατήσεων να έχει μειωθεί κατά 5% με 7% σε σχέση με το 2010. Πρόκειται για δείγμα 200.000 Άγγλων τουριστών που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών αφίξεων που περιμένει η Ελλάδα από την εν λόγω χώρα.

- Τρίτον, η μερική ανάκαμψη των χωρών της Β. Αφρικής, και κυρίως της Τυνησίας και της Αιγύπτου, οι οποίες χτυπούν τις τιμές και επιδοτούν πτήσεις.

«Πρέπει από σήμερα να γίνουν στρατηγικές κινήσεις για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας και να θωρακίσουμε τον τουρισμό και αυτό πρέπει να γίνει από αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί τον Μάρτιο θα είναι αργά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όπως ανέφερε, μια τέτοια κίνηση είναι η μείωση στο μισό τελών αεροδρομίου. Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα του αεροδρομίου των Σπάτων, όπου το τέλος ανέρχεται στα 42 ευρώ, την ώρα που σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Μιλάνο είναι μόλις 16 ευρώ. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται περίπου ένα εκατ. αφίξεις τον χρόνο», είπε.

Άλλη δράση που πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα είναι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το τουριστικό πακέτο. Οι δύο παραπάνω κινήσεις, τόνισε, θα επιστρέψουν στο κράτος έσοδα από 3 έως 5 φορές περισσότερα από αυτά που θα χάσει με τις μειώσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύστασης εταιρείας μάρκετινγκ, καθώς και την άρση του καμποτάζ.

«Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που αντιστέκεται στην κρίση και έχουμε θέσει ως στόχο να φτάσουμε την Ελλάδα στο top 10 των καλύτερων προορισμών στον κόσμο μέχρι το 2021», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Κωνσταντίνος Ζήκος.

Ανέφερε ακόμη πως το μπάτζςετ για την προβολή της Ελλάδας ήταν για το 2011 10 εκατ. ευρώ, όταν το 2007 και το 2008 άγγιζε το υπερβολικό ποσό των 80 εκατ. ευρώ. Για το 2012 ο ΕΟΤ τελεί εν αναμονή της έγκρισης του σχετικού κονδυλίου από το ΥΠΟΙΚ, Σε ό,τι αφορά τα χρέη του ΕΟΤ, σημείωσε ότι τον Οκτώβριο του 2009 ανέρχονταν σε 110 εκατ. ευρώ. «Από αυτά το 2010 καλύψαμε τα  42 εκατ. ευρώ οφειλών σε ξένα μέσα και πλέον μένει να διευθετηθούν οι οφειλές στα  ελληνικά μέσα».

Η 27η Έκθεση Philoxenia διοργανώνεται από τη Helexpo και θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος συμμετέχουν 250 εκθέτες, από 265 που ήταν πέρσι, ενώ ο καλυμένος εκθεσιακός χώρος έχει μειωθεί κατά 25%. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Θωμόπουλος, η μείωση στους εκθέτες δεν οφείλεται στο κόστος συμμετοχής (το οποίο είναι χαμηλότερο από αντίστοιχες εκθέσεις της Αθήνας ή ξένων πόλεων), αλλά στην οικονομική κρίση που καθιστά για τους περισσότερους τη συμμετοχή στην έκθεση πολυτέλεια, ενώ και οι μεγάλοι ξενοδόχοι της χώρας σαμποτάρουν τη διοργάνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση Hotelia, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με τη Philoxenia και αφορά εξοπλισμό ξενοδοχείων, υπάρχει μείωση τηςκάλυψης του εκθεσιακού χώρου κατά 70%.